Transportatorii judeţeni bagă Primăria Zalău în război cu Prefectura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două instituţii se acuză reciproc de ilegalităţi în privinţa unei hotărâri de Consiliu Local prin care transportatorilor judeţeni li se interzice să oprească în staţiile de autobuz din oraş. Prefectura a cerut ieri revocarea hotărârii din 21 martie, cerere catalogată de viceprimarul Daniela Coţa drept „o banalitate de adresă, nesusţinută de niciun argument juridic“.

Consilierii locali, reuniţi ieri în şedinţă, au decis să respingă solicitarea Prefecturii de revocare a Hotărârii Consiliului Local numărul 42 din 21 martie 2011, prin care operatorilor din transport care au licitat trasee în judeţ nu li se mai permite să oprească în staţiile de autobuz din oraş, ci doar în Autogară.

„Fură călătorii Transurbis“

 Argumentele municipalităţii, care au stat la baza hotărârii din martie şi care au fost invocate şi ieri, pentru a justifica respingerea solicitării Prefecturii, au fost reprezentate în special de faptul că aceşti transportatori judeţeni ar „fura” călătorii societăţii Transurbis, operatorul local de transport în comun. „Există filmări făcute în oraş, la ore de vârf, care demonstrează acest lucru. Vă dau doar exemplul unei maşini care vine din Sărmăşag şi ar trebui să oprească în Autogară. În loc să meargă direct acolo, face mai întâi o tură prin oraş şi abia apoi merge la Autogară”, susţine primarul Rad Căpîlnaşiu.
Şi mai vehementă în această problemă a fost Daniela Coţa, viceprimar al Zalăului. „Solicit reprezentanţilor Transurbis să ceară daune de interese acestor firme care efectuează ilegal transport în Zalău“, a reclamat Coţa. În privinţa cererii Prefecturii de revocare a hotărârii, viceprimarul a catalogat-o drept „o banalitate de adresă, nesusţinută de niciun argument juridic. Este jenant că vine din parte unei instituţii care este plătită din bani publici tocmai să verifice legalitatea unor documente emise”.

Prefectul nu e de acord

De cealaltă parte, prefectul Vegh Alexandru spune că, dincolo de legile în vigoare, la formularea acestei solicitări către primărie a avut în vedere respectarea drepturilor cetăţenilor. „Nu mi se pare normal ca muncitorii care fac naveta de la  Sărmăşag sau de pe Valea Sălajului să treacă prin zona industrială, să meargă până în Autogară, de unde să ia un autobuz şi să se întoarcă în zona industrială“, a spus prefectul Vegh Alexandru. „Şi nici ca elevii care vin dinspre Aghireş să nu poată coborî la «Clubul Tineretului», ci să meargă la Autogară şi să ia de acolo autobuzul înapoi în centru“, a replicat prefectul de Sălaj. În plus, spune el, Primăria, dacă nu mai voia să lase transportatorii judeţeni să oprească în staţiile Transurbis, ar fi trebuit să ofere soluţii. „Nu elimini de azi pe mâine aceste staţii fără să pui la dispoziţie altele în loc”, a punctat Vegh.
La rândul lor, transportatorii contestă hotărârea Consiliului Local şi au venit cu propriile acuzaţii, referitoare la trasee pe care Transurbisul le-ar efectua ilegal la agenţi economici situaţi în afara oraşului.

Sute de sălăjeni sunt victime „colaterale“


Până să va rezolva într-un fel sau altul acestă problemă, sute de muncitori şi elevi navetişti întârzie zilnic la serviciu sau la şcoală din cauză că şoferii care îi aduc din diferitele localităţi ale judeţului la Zalău nu pot opri decât în Autogară. Prefectul spune că va trimite hotărârea în Contecios Administrativ, pentru a lăsa instanţa să se pronunţe cine are dreptate. Actul se suspendă în momentul intrării pe rol.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite