Totul despre clasa pregătitoare. Află când încep înscrierile şi cine va preda la această clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A apărut metodologia privind înscrierea în clasa pregătitoare şi modul de organizare a acestei clase care va funcţiona în şcoli, în premieră, începând de la 1 septembrie.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de inspectorul şcolar general Ioan Abrudan, înscrierile pentru clasa pregătitoare, blocate până la apariţia acestei metodologii, vor începe abia din luna martie, etapizat. Astfel, în perioada 5 - 16 martie  vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie (de regulă cea mai apropiată şcoală de domiciliu). În perioada 20 - 27 martie vor fi înscrişi cei care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, pe locurile libere rămase după repartizarea copiilor din circumpscripţie, iar în perioada 23 - 25 aprilie vor fi înscrişi copiii care au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât cea de circumscripţei, dar nu au fost înmatriculaţi din lipsă de locuri. Tot atunci vor fi înscrişi şi copiii care nu au participat la nicio etapă de înscriere până atunci.

"Nimeni, nici Inspectoratul Şcolar, nici conducerea şcolii, nici cadrele didactice, nu poate garanta pentru înscrierile "pe liste" făcute până acum. Singurele înscrieri care contează pentru clasa pregătitoare sunt cele care încep în luna martie", susţine Ioan Abrudan.

Şeful învăţământului sălăjean a mai precizat că, "în exclusivitate, clasele pregătitoare vor fi organizate, în Sălaj, în şcoli, nu la gradiniţe".

Învăţătoarea de la clasa pregătitoare ar putea duce copiii tot ciclul primar

În privinţa cadrului didactic care va preda la clasa pregătitoare, inspectorul şcolar general sugerează că ar putea fi vorba despre educatoarele din grădiniţe, care rămân prin trecerea clasei pregătitoare la şcoală fără catedră. "Cele mai multe dintre educatoare au dublă specializare educatoare - învăţătoare, aşa că nu ar fi nicio problemă din punct de vedere legal. În plus, din mai şi până în septembrie, când începe şcoala, vor participa la cursuri de formare", explică el.

Important este că, potrivit lui Ioan Abrudan, cadrul didactic care va prelua clasa pregătitoare îi va putea duce pe copii până în clasa a IV-a, inclusiv, nu doar în primul an, aşa cum se spunea anterior. "Depinde şi de unitatea de învăţământ dacă acel cadru didactic va preda până la sfârşitul clasei a IV-a sau doar în timpul clasei pregătitoare", explică el.

În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până în 31 decembrie 2012. În Sălaj, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar, este vorba despre aproximativ 2.700 de copii, pentru care în planul de şcolarizare au fost prevăzute 120 de clase. 27 dintre aceste clase sunt în zalău.

TEL VERDE pentru părinţi 0800 816 260

Părinţii copiilor vizaţi de această metodologie vor primi, în perioada următoare, o broşură în care vor găsi răspunsurile la principalele nelămuriri referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare. În plus, începând de mâine, un tel verde va fi disponibil, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00, la Inspectoratul Şcolar. La numărul de telefon 0800 816 260 vor răspunde Melania Gârdan, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie, Adina Mesaroş, coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, şi Claudia Boha, inspector şcolar de specialitate - religie. Cei trei specialişti vor da informaţii părinţilor care solicită acest lucru.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite