Topul zălăuanilor cu datorii la Primărie. "Campionul" restanţelor are de plătit aproape o jumătate de miliard de lei vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zălăuanii au restanţe la bugetul local ce însumează aproximav 3,7 milioane de lei. Cele mai mari sume sunt acumulate din amenzi de circulaţie şi de parcare, neplătite de ani buni de şoferii din oraş. Un zălăuan a acumulat, doar din amenzi de parcare şi de circulaţie neplătite, o datorie către bugetul local de 45.850 de lei.

Aproape 4 milioane de lei. Atât însumau, la sfârşitul lunii trecute, restanţele locuitorilor din Zalău persoane fizice către bugetul local. Este vorba despre impozite şi taxe locale neplătite, dar mai ales amenzi de circulaţie şi de parcare pe care zălăuanii, din neglijenţă sau pur şi simplu din ambiţie, nu le-au plătit de ani de zile.

Potrivit biroului de relaţii cu presa din cadrul Primăriei Zalău, un concitadin a reuşit performanţa să adune, numai din amenzi de circulaţie şi de parcare, o datorie către municipalitate de nu mai puţin de 45.850 de lei, adică aproape o jumătate de miliard de lei vechi. Reprezentanţii primăriei susţin că bărbatul a acumulat această datorie colosală în mai bine de patru ani, evidenţa amenzilor acestuia fiind preluată în 2007 de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, instituţie care s-a ocupat până atunci de aceste obligaţii.

Tot amenzile de circulaţie, la care se adaugă şi neplata impozitului pe autoturism, l-au adus în top şi pe datornicul numărul 2 al Zalăului, un şofer care figurează cu o amendă de 41.380 de lei. La mică distanţă, şi ca şi sumă, şi ca şi poziţie, este un al şofer hotărât să nu plătească pentru încălcarea regulilor de circulaţie. El a acumulat, în ultimii cinci ani, numai din amenzi de parcare şi de circulaţie, o datorie de 38.308 lei.
Topul este completat, în continuare, cu datornici care au de plătit 30.700 de lei (amenzi şi impozit pe teren), 21.800 de lei, 20.800 de lei, 20.300 de lei, 15.100 de lei, 13.900 de lei, reprezentând amenzi şi impozite neachitate pentru autoturisme, pe ultimul loc în „Top 10” fiind un cetăţean care are de plătit 13.700 de lei, pentru impozitul pe teren şi amenzi de circulaţie.

Amenzile se prescriu după cinci ani


Potrivit reprezentanţilor primăriei, pentru recuperarea acestor datorii persoanele respective sunt executate silit. Există, însă, şi cazuri în care datorncii în cauză nu deţin niciun fel de bunuri în proprietate nu înregistrează în mod legal venituri pentru care să se poată face popriri pe conturi. „În situaţia în care nu reuşim să executăm silit un datornic, persoana respectivă intră într-un registru, echivalent cu starea de insolvenţă, registru în care rămâne vreme de cinci ani, după care este scos”, susţin aceştia. Cu alte cuvinte, în datornicilor fără proprietăţi pe numele lor, datoriile, inclusiv amenzile, se subscriu după cinci ani.

 „Aştept să se prescrie”


Chiar dacă nu se află în top, el având de plătit doar o amendă de circulaţie de 400 de lei, Florin Buciu, un şofer profesionist de 40 de ani din Zalău, ne-a explicat motivul pentru care, în general, zălăuanii nu se înghesuie să-şi plătească amenzile: „Se cam ştie că după o perioadă amenzile se prescriu. Aşa că nimeni nu e prost să le plătească”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite