Topul judeţelor cu cele mai mari investiţii străine şi autohtone noi. Sălajul - în primele cinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele Tenaris, Gabriel Podskubka, prezintă noua investiţie a companiei la Zalău
Vicepreşedintele Tenaris, Gabriel Podskubka, prezintă noua investiţie a companiei la Zalău

O analiză realizată de consilierul de stat pe probleme economice al primului - ministru Mihai Răzvan Ungureanu, Andreea Paul, ce radiografiază investiţiile noi realizate în România anului 2011, plasează Sălajul între primele judeţe din ţară în funcţie de valoarea sumelor investite anul trecut de agenţii economici.

Potrivit informaţiilor oferite de consilierul de stat, cu o investiţie totală (străină plus autohtonă) nouă estimată la 47,1 milioane de euro, Sălajul ocupă poziţia a cincea la nivel naţional. Clasamentul este condus de judeţul Cluj, cu 178,7 milioane de euro, urmat de Mureş, cu 156,4 milioane de euro, Prahova, 73,2 milioane de euro, Olt, 49,7 milioane de euro, urmat îndeaproape de Sălaj, cu suma amintită.

Sălajul urcă o poziţie şi ajunge chiar pe locul patru la nivel naţional atunci când în calcul se iau doar investiţiile străine:
1.     Cluj (120,37 mil. euro);

2.     Olt (49,22 mil. euro);

3.     Prahova (42,53 mil. euro);

4.     Sălaj (37,75 mil. euro);

5.     Constanţa (27,2 mil. euro).

"Responsabilă" pentru poziţionarea extrem de bună a Sălajului în acest top este compania Tenaris, care a realizat singură investiţia de 37,75 milioane de euro ce plasează judeţul pe locul patru după investiţiile străine. Investiţia Tenaris reprezintă peste 8 la sută din totalul investiţiilor străine realizate în România în 2011, investiţii estimate la peste 455,3 mil. euro.

Dintre investitorii autohtoni, cu cea mai mare sumă apare în analiza realizată de Andreea Paul producătorul de ciuperci din Nuşfalău, Boglar Champ, care a investit în 2011 suma de 6 milioane de euro.

Studiul indică şi care ar fi perspectivele investiţionale în 2012. Pentru Sălaj, singura investiţie prinsă în raport este realizarea unei fabrici de vinuri la Carastelec, ce ar costa aproximativ 2,7 milioane de euro.

Potrivit Andreei Paul, în realizarea raportului au fost utilizate informaţiile provenite din partea prefecturilor privind investiţiile noi, începute în anul 2011 (fără a le include pe cele aflate în desfăşurare în anul 2011) şi investiţiile cu potenţial ridicat de materializare în anul 2012. Informaţiile furnizate nu sunt exhaustive, întrucât nici la nivelul judeţelor nu există un departament sau o instituţie centralizatoare. Analiza cuprinde proiectele de investiţii din 40 de judeţe, cu excepţia judeţului Ilfov şi a municipiului Bucureşti, pentru care nu s-au furnizat date. Conform răspunsurilor oficiale remise de către prefecţii judeţelor Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj şi Mehedinţi, în perioada 2011-2012 în aceste judeţe nu au fost demarate şi nu se prefigurează a se demara vreun proiect nou de investiţii.


VEZI AICI CLASAMENTELE INTEGRALE

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite