Tinerii din satele Sălajului vin de astăzi cu colindul în Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colindători din opt localităţi vin de astăzi la Zalău
Colindători din opt localităţi vin de astăzi la Zalău

Locuitorii din Zalău se vor putea bucura trei seri la rând, începând de azi, de cele mai frumoase colinde tradiţionale din zona Sălajului. Peste 170 de colindători din opt localităţi ale judeţului vor aduce,  până miercuri, cele mai frumoase cântări religioase şi laice specifice Crăciunului.

Cele mai frumoase colinde vor fi prezentate trei seri consecutiv, în sala Porolissum a Consiliului Judeţean (CJ). Evenimentul, denumit „Colindele Sălajului“, este organizat de Centrul de Cultură şi Artă Zalău. „În fiecare seară, începând de astăzi, de la ora 18.00, vor veni grupuri de colindători din mai multe localităţi ale judeţului. Intrarea va fi liberă. Îi aşteptăm cu drag pe toţi cei care iubesc tradiţiile şi folclorul românesc“, a declarat Cristi Moldovan, şeful secţiei pentru Conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, din cadrul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj.

Ansambluri foarte cunoscute

Evenimentul începe în această seară cu Corul „Sfânta Familie“ al Parohiei Greco-Catolice „Sfânta Familie“ din Zalău, condus de profesorul Grigore Grigoruţ, şi Orchestra Populară şi Formaţia de Dansuri „Meseşul“. Marţi, 21 decembrie, în aceeaşi sală şi de la aceeaşi oră, vor veni cu colinda „Spiriduşii Valcăului“, din Valcău de Jos, „Mugurii Motişeni“, din Motiş, „Mugurelul“ din Zalău şi un grup folcloric din Cizer. Miercuri, în acelaşi loc şi la aceeaşi oră, vor fi alţi protagonişti: Ansamblul folcloric „Plaiuri Sălăjene“,  Horoatul Crasnei, Grupul folcloric „Mugurii Mărcani“- Marca, Grupul folcloric „Mugurii Şumălani“- Şumal, şi Grupul folcloric „Poieniţa“- Ciumărna.

Pachete pentru toţi

„În total vorbim de mai mult de 170 de colindători din tot judeţul. Încercăm să facem o tradiţie din acest festival de colinde, iar anul viitor vom aduce grupuri de colindători şi din alte sate. Pe lângă bucuria celor care vor asculta colindele, noi încercăm să-i motivăm pe tinerii din mediul rural să păstreze şi să promoveze tradiţiile locale“, a explicat Cristi Moldovan. Şi cum colindul, se ştie, este răsplătit, niciunul dintre colindători nu va pleca acasă cu mâna goală. Moldovan susţine că deşi bugetul evenimentului este unul de criză, s-au găsit totuşi resurse pentru a-i răsplăti pe colindători. „Fiecare dintre ei va primi câte un pachet cu dulciuri în valoare de 13 lei“, a mai spus Cristi Moldovan. De asemenea, transportul celor care vin de la sate va fi decontat.
Cifră: 172 de colindători vor veni în această săptămână în sediul Consiliului Judeţean Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite