Timeea Szentkiraly, soprana care a cucerit America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psiholog de profesie, Timeea visează să cânte pe marile scene lirice ale lumii. A făcut deja primul pas pentru a-şi împlini visul intrând în celebrul top american SoundClick.

Timeea Szentkiraly a intrat la sfârşiul lunii iulie în topul internaţional SoundClick, un clasament găzduit de un site american de profil pe care artişti amatori, dar şi importante case de discuri îşi postează şi îşi promovează înregistrările. Acest lucru s-a întâmplat după ce soprana a postat pe site-ul american o înregistrare cu piesa „Europe is my loving home”. Este vorba, de fapt, despre „Simfonia Lumii Noi”,  compusă de Antonin Dvorak, pe versuri scrise de soţul artistei, Szentkiraly Boda Laszlo. Înregistrarea a fost făcută într-un studio din Zalău, cu acompaniamentul la pian asigurat de Ciprian Ghiurco.
Timeea povesteşte că înregistrarea postată a ajuns după numai trei zile la peste 150.000 de descărcări, fapt ce o plasează în primii 50 artişti din acest top. De altfel, chiar după postarea înregistrării, ce a avut loc vineri, 29 iulie, ea a ajuns imediat pe locul 342, într-un top în care sunt contorizaţi zeci de mii de artişti din întreaga lume. După numai trei zile, piesa înregistrată de Timeea a ajuns pe locul 36 în topul Classical general, respectiv pe locul 92 în topul Classical, mii de iubitori ai muzicii clasice descârcând zilnic înregistrarea de pe internet.

Secretul: mesajul piesei

Timeea spune că poziţionarea atât de bună a înregistrării ei este cu atât mai remarcabilă cu cât în acest top sunt piese promovate de importante studiouri de înregistrări din Statele Unitate ale Americii, care plătesc bani grei să intre în acest top. „Noi nu am investit nimic în promovare. Am postat, pur şi simplu, înregistrarea iar oamenilor le-a plăcut şi au descărcat-o”, explică ea. Timeea crede că ce i-a atras pe oameni pe piesa ei a fost mesajul. „În primul rând, linia melodică este foarte cunoscută în America. Iar noi am venit, faţă de textul original, cu un text nou, care propune o nouă abordare asupra Europei. Propune, de fapt, o promovare a valorilor europene”, completează soprana.

Prima postare pe interent a piesei a avut loc anul trecut, pe Youtube. A fost vorba atunci de o înregistrare făcută acasă, ad-hoc, cu acompaniamentul aceluiaşi Ciprian Ghiurco. De când a fost postată pe Youtube, piesa a acumulat peste 150.000 de afişări, dovedind şi acolo că are potenţial.

Îşi doreşte o carieră în muzică

Deşi cântă de când se ştie, Timeea nu are, propriu-zis, o carieră muzicală. Ea este, de fapt, psiholog la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai”. Are, însă, studii de specialitate – a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” ,  specialitatea canto – şi are şi ambiţia de a face carieră în muzică.

Timeea are 29 de ani şi este mămica unui băieţel de patru luni. Soţul ei, Laszlo, este cel care o încurajează şi o ajută în încercarea de a răzbate în lumea muzicii.


Ce-i place


Timeea spune că adoră să citească, atunci când timpul îi permite, şi că îi place senzaţia pe care o dă zborul cu parapanta, o pasiune cu care s-a... molipsit de la soţul ei, Laszlo, un împătimit al acestui sport extrem.


Ce nu-i place


„Deşi iubesc, în general, tot ce are legătură cu cântecul, nu îmi place deloc muzica foarte zgomotoasă. Şi nu îmi place nici zgârcenia şi răutatea pe care o întâlneşti destul de des la oameni”, mărturiseşte soprana.


Întrebări şi răspunsuri


Care dintre cele două profesii pentru care te-ai pregătit îşi este mai aproape de suflet?
Îmi doresc din tot sufletul o carieră în muzică. Ca psiholog, simt că lucrez, dar când cânt simt acea încărcătură emoţională pe care ţi-o dă numai pasiunea pentru ceva.
Ai cântat până acum în faţa unui public?
În studenţie am avut câteva concerte pe scena Academiei de Muzică din Cluj şi la Carei. Am mai cântat, de asemenea, împreună cu corurile unor biserici, în mai multe lăcaşuri de cult din Zalău şi din Oradea. Visul meu este, însă, să ajung pe marile scene lirice ale lumii.

Profil


Născută: 11 noiembrie 1982 la Zalău
Studii: Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj
Familie: Este căsătorită şi are un copil

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite