Tiberiu Marc: „Debranşarea e un act brutal şi nepotrivit. Nu e o soluţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii Companiei de Apă sunt programaţi astăzi la blocurile din centrul Zalăului
Muncitorii Companiei de Apă sunt programaţi astăzi la blocurile din centrul Zalăului

Compania de Apă a amânat pentru astăzi debranşarea de la apă a primelor 26 de blocuri somate din 1 iunie încoace. Reprezentanţii autorităţilor locale nu susţin măsura.

Ieri a expirat termenul de cinci zile lucrătoare de la somarea, în 1 iunie, a primelor 20 de blocuri din Zalău care nu aveau încheiate contracte la comun de furnizare a apei. Este vorba despre blocuri, sau mai exact scări de bloc, de pe strada Tudor Vladimirescu şi din Cartierul Păcii. Chiar dacă, dintre cele 20, 15 nu au încheiat nici până astăzi astfel de contracte (reprezentanţii locatarilor din celelalte cinci au venit între timp şi au semnat), apa curge şi acum la robinetele tuturor celor ce locuiesc acolo. „Am decis să debranşăm deodată, astăzi, şi blocurile care trebuia debranşate ieri, şi pe cele programate pentru astăzi”, explică întârzierea Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă.

Potrivit acestuia, la cele 15 blocuri care ar fi trebuit debranşate ieri, de adaugă 11 de azi. Sunt blocuri din zona centrală a oraşului, mai exact de pe străzile Corneliu Coposu, Nouă şi Aleea Nucilor.

O nouă prelungire a termenului?

„Nu cred că debranşarea este o soluţie. Este un act brutal şi nepotrivit”, a declarat pentru Adevărul de Seară Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean şi reprezentant în Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa. Marc nu a confirmat că va avea loc o nouă prelungire a termenului de încheiere a contractelor, însă a lăsat să se înţeleagă că nu este de acord cu debranşarea şi că soluţia ar fi convingerea locatarilor din cele 400 de scări rămase fără contract fie să semneze un astfel de act, fie să opteze pentru branşarea individuală.

Nici reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj nu văd cu ochi buni debranşarea însă spun că nu au pârghii pentru a o opri. „Nu stă în sarcina DSP-ului să medieze conflictul dintre o companie şi cetăţeni, şi clienţi. Noi putem interveni doar în momentul în care apar probleme de sănătate publică”, susţine dr.Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.

 Mai sunt 400 de scări fără contract

Din 1.063 de bloc, câte sunt în Zalău, aproximativ 650 au îcnheiat până acum noile contracte de facturare - la comun - a apei potabile. Alte şase au optat pentru montarea unor apometre în faţa apartamentului. Schimbarea contractelor, impusă de Compania de Apă la sfârşitul lunii octombrie 2010, s-a lovit de un refuz masiv din partea zălăuanilor, în special de frica perspectivei că, din cauza vecinilor rău-platnici, fie vor fi debranşaţi cu toţii de la apă, fie vor trebui să plătească ei şi apa consumată de aceştia.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite