Teodor Bidian, un antrenor pentru care profesia e un hobby

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Bidian
Teodor Bidian

Nu şi-a numărat medaliile, însă numărul lor este consistent. Rezultatele pe care le-a obţinut sportivii pregătiţi de el sunt excepţionale.

Şi-a început activitatea de antrenor în anul 1983, la Clubul Sportiv Şcolar din Bistriţa, iar după cinci ani s-a transferat la CSS Zalău, unde a activat până în 2002.  Din anul respectiv, a preluat catedra de atletism de la Liceul Sportiv „Avram Iancu“.

Palmares remarcabil

Teodor Bidian a descoperit-o şi antrenat-o pe sportiva Cristina Iloc (Casandra), care a luat locul trei şi medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Juniori de la Sydney (Australia). O asemenea performanţă n-a mai obţinut-o până acum nici un alt junior atlet din Sălaj. Ea a stabilit un record naţional care este valabil şi azi, cu timpul de 15:41,44 la 5.000 de metri plat. Sportiva antreantă de Bidian a participat în 1997 la Campionatele Europene de Tineret, de unde s-a întors cu medalia de argint. În 2008, Cristina Iloc a participat la Olimpiada din Beijing, unde a ieşit pe locul cinci, împlinind visul antrenorului ei.

La Campionatul European de Cros din Italia din 1998, două sportive din cele patru care au participat în echipa României, au fost din Zalău, antrenate de Teodor Bidian. Echipa a obţinut atunci medalia de bronz la Senioare. Juniorul antrenat de el, Vasile Ardelean, a obţinut atunci medalia de bronz.

În urma acestor rezultate de excepţie, în 1998 a fost făcut antrenor emerit, după ce, în 1996, îi fusese acordată distincţia de cetăţean de onoare al municipiului Zalău. „Cu distincţia asta am rămas, deoarece niciun primar care s-a perindat la conducerea oraşului nu a venit cu vreo ofertă“, a spus antrenorul.

Ce îi place

Munca pe care o face. „Marea mea satisfacţie este că am reuşit să fac ceva pentru Zalău şi pentru România. Dar o satisfacţie şi mai mare este atunci când sportivii mei îşi arată recunoştinţa pentru că le-am îndreptat paşii către sportul de performanţă”. Iubeşte muzica retro, liniştea, punctualitatea şi sinceritatea. Dar mai ales îşi iubeşte familia.

Ce nu îi place

Minciuna, făţărnicia, lipsa de punctualitate, necinstea, incorectitudinea. I-ar plăcea ca omul să fie tratat după capacităţile lui profesionale şi nu după criterii politice. Crede că s-ar realiza foarte multe astfel. Nu-i place faptul că oamenii capabili nu sunt agreaţi de cei care ne conduc destinele.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite