Ţeapă prin mica publicitate. Zeci de persoane au ajuns "sclavi pe plantaţii" în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au intrat pe fir după ce victimele şi-au anunţat familiile din ţară despre situaţia lor (foto generic)
Poliţiştii au intrat pe fir după ce victimele şi-au anunţat familiile din ţară despre situaţia lor (foto generic)

Zeci de sălăjeni, majoritatea femei, au încăput pe mâna unei reţele de trafic de persoane, care oferea prin intermediul unor anunţuri de mică publicitate din ziarele locale false contracte de muncă în Italia, în special în agricultură.

 Reţeaua era coordonată de o tânără din Italia, Ioana Nicoleta M., care, ajutată de concubinul ei Nicu P., din Caracal, se ocupau atât de racolarea clienţilor, cât şi de transportul lor în Italia. Odată ajunşi acolo, sălăjenii cuprinşi de mirajul unor câştiguri mari pe plantaţiile din sudul Italiei (regiunea Calambria) erau preluaţi de alţi trei români, aflaţi în relaţii cu interlopi albanezi care acţionau în zonă. Împreună cu aceştia, şi-au cazat victimele în garaje şi în barăci, obligându-le să lucreze cu ora, pe bani de nimic, pentru a le plăti lor chiria pentru locuinţele improprii în care locuiau. Nu puteau să plece de acolo întrucât actele de identitate erau reţinute de traficanţi, drept „garanţie” pentru plata chiriei.

Potrivit procurorului DIICOT Dan Bubuiug, care instrumentează în prezent cazul, poliţiştii sălăjeni au intrat pe fir în momentul în care unii dintre sălăjenii prinşi în plasa traficanţilor au reuşit să-şi anunţe rudele din ţară despre situaţia lor. Procurorul DIICOT spune că s-a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute în faţa Tribunalului Sălaj cu propunerea de arestare preventivă a celor doi. Instanţa a respins, însă, cererea procurorilor şi a dispus doar măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara în cazul lui Nicu P., Ioana Nicoleta M. fiind deja plecată din ţară (în cazul măsura arestului preventiv a fost cerută în lipsă). DIICOT Sălaj a atacat decizia Tribunalul Sălaj, recursul urmând să se judece la Curtea de Apel Cluj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite