Tată de probă în Zalău, agresor sexual în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciprian Ardelean şi soţia lui, Iuliana, au luat în grijă o fetiţă de 10 ani de la un centru de plasament din Zalău. Bărbatul apare pe lista celor mai căutaţi molestatori din Washington. Deşi căutat de autorităţile americane, un bărbat de 35 de ani are un cazier curat în România, motiv pentru care a putut lua acasă un copil aflat în grija statului. Oficialii dau vina pe sistem.

La sfârşitul lunii iunie, Ciprian Sorin Ardelean (35 de ani) ieşea pe poarta Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sălaj de mână cu o fetiţă de 10 ani. Împreună cu soţia lui, Iuliana, a obţinut acordul instituţiei pentru a lua acasă pentru două săptămâni pe micuţa lăsată în grija statului. „Am respectat întru totul legea. Am cerut cazierele celor doi şi erau curate. Restul documentelor erau în ordine. Doamna Ardelean este o mai veche cunoştinţă a noastră. A venit în repetate rânduri să vadă copiii din centrele de plasament, le aducea cadouri", a spus Violeta Milaş, director executiv al DGASPC Sălaj.

La două zile, pe 29 iunie, lucrurile au luat o turnură neaşteptată, odată ce Ciprian Ardelean a fost recunoscut de un poliţist comunitar. Acesta din urmă l-a legitimat pe bărbat şi apoi l-a căutat pe internet, unde a descoperit că pe numele acestuia sunt deschise câteva dosare în SUA. „Era aceeaşi persoană. Ţin minte tot, cum era îmbrăcat, trăsăturile chipului, tot", a precizat, sub protecţia anonimatului, gardianul din Zalău. El a înştiinţat imediat autorităţile. „Când am aflat de problemele pe care domnul Ardelean le-a avut cu justiţia americană, am cerut ca micuţa să fie adusă imediat înapoi.

Le-am spus soţilor Ardelean că n-au fost sinceri cu noi şi au omis faptele din trecut şi că nu mai au voie să solicite învoirea unui minor până la rezolvarea problemelor legate de trecut", a declarat Violeta Milaş. Iniţial, Iuliana Ardelean a spus că are o „hârtie din partea DGASPC Sălaj" prin care li s-a refuzat cererea de învoire şi că micuţa nu a ajuns la ei acasă. La scurt timp, a recunoscut că micuţa a fost în grija ei şi a soţului pentru două zile. 

Trecut obscur

Femeia a recunoscut şi că ştia de problemele soţului din SUA. Numele acestuia apare în şase dosare judecate de Tribunalul Districtual din King County şi de Curtea de Apel din Seattle, statul Washington, primul datând de la 8 mai 1996. Iuliana Ardelean susţine că incidentul este de fapt o făcătură. „Soţul meu a mai fost căsătorit în America. Cumnatul său îşi molesta fiica, iar el a vrut să intervină. A vorbit cu micuţa şi a încercat să o tragă de limbă, însă fetiţa s-a dus şi i-a povestit totul tatălui ei, care a înaintat o plângere autorităţilor pentru molestare sexuală", a povestit Iuliana Ardelean. Detaliile oferite nu au putut fi verificate, dosarul nefiind public.



Totuşi, în transcrierea unui alt proces este amintit că, în 1997, Ardelean a pledat vinovat în faţa judecătorului, care l-a condamnat la şase luni de închisoare şi la o perioadă de probă în care să participe la şedinţele Sex Addicts Anonymous (Dependenţi de Sex Anonimi - n.r.) şi să beneficieze de tratament psihologic.

Urmărit din 2005

Ciprian Ardelean a divorţat în 2005, lăsându-i pe cei trei copii rezultaţi în urma primei căsnicii în grija fostei sale soţii. Numele lui apare într-un dosar care priveşte pensia alimentară a celor trei copii ai săi şi mai multe ordine temporare de restricţie sunt emise pe numele său. Tot atunci este emis un mandat special pe numele său, iar românul, acuzat în două cazuri de molestare, este trecut pe lista Departamentului de Corecţie a statului Washington, la secţiunea „Cei mai urmăriţi agresori sexuali" (Washington State Department of Corrections Most Wanted Sex Offenders - n.r.), unde de altfel se află şi astăzi. Femeia, care i-a devenit soţie în 2006, a explicat că bărbatul a decis să se întoarcă în România din cauza unor probleme medicale pe care le-a avut un membru al familiei. „Tatăl său era grav bolnav şi Ciprian a decis să revină în ţară din această cauză. Şi-a anunţat ofiţerul supraveghetor care i-a spus că, dacă pleacă, va fi dat în urmărire. Atâta tot", a declarat femeia.

Ultima actualizare a site-ului cu pricina a avut loc la 27 iunie 2011, exact în ziua în care fetiţa de 10 ani era luată de Ciprian Ardelean de la Protecţia Copilului Sălaj. Vecinii soţilor Ardelean spun că aceştia nu au creat niciodată probleme, fiind un cuplu „cât se poate de normal". În acest moment, potrivit spuselor soţiei sale, bărbatul a părăsit România. Surse din Poliţia Sălaj au precizat că în baza de date naţională nu figurează Ciprian Ardelean ca urmărit. Pentru ca un cetăţean român să apară în baza de date după ce ar fi săvârşit o infracţiune în SUA, ar fi trebuit ca Interpol Washington să notifice structura similară română, Biroul Naţional Interpol Bucureşti, despre localizarea persoanei urmărite, urmând a se derula procedurile specifice de extrădare, prin Ministerul Justiţiei.

"Când am aflat de problemele pe care domnul Ardelean le-a avut cu justiţia americană, am cerut ca micuţa să fie adusă imediat înapoi. ''
Violeta Milaş director executiv DGASPC Sălaj

Acuzat de hărţuire

Numele lui Ciprian Ardelean  apare şi într-un dosar din 1999, tot în statul Washing-ton, SUA. De această dată, el a fost acuzat de hărţuire, iar judecătorul de caz a decis atunci că există destule probe care să demonstreze că acesta şi-a încălcat cu bună ştiinţă termenii primei sentinţe. O tânără de 16 ani le-a povestit anchetatorilor că a fost urmărită până la locul de muncă de Ciprian Ardelean. Procurorul a sesizat instanţa care a suspendat prima sentinţă şi a solicitat o pedeaspă mai mare de detenţie, despre care nu există informaţii că s-ar fi realizat.

Potrivit transcrierii apelului făcut de Ardelean în dosar, acesta a atacat sentinţa care i-a fost administrată de Tribunalul Districtual din King County la Curtea de Apel din Seattle, invocând faptul că instanţa nu i-a comunicat exact mai multe amănunte din dosar. Transcrierea nu arată dacă Ardelean este condamnat sau nu, însă soţia lui, Iuliana, a confirmat că procesul a rezultat cu o pedeapsă cu închisoarea pentru o perioadă de cinci ani. Tot ea precizează că soţul a executat cei cinci ani de detenţie.

image
image
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite