Tamara Ivanov - Rusoaica îndrăgostită de limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunicii ei au părăsit Rusia fugind de Revoluţia din 1917 şi s-au stabilit în România. A predat româna 15 ani la Şimleu, iar de 11 este la CN Silvania.Vorbeşte fluent cinci limbi de circulaţie internaţională

Tamara Ivanov predă limba română la Colegiul Naţional Silvania din Zalău. Orele ei sunt un spectacol. Organizează talk-show-uri, scenete, dramatizări, procese literare, jocuri cu elevii în timpul orelor, folosind pentru învăţare metode mai neconvenţionale, dar care şi-au dovedit eficienţa. Şi-au dovedit eficienţa prin faptul că elevii, chiar şi mulţi dintre cei din clasele de real, se duc la olimpiadă la limba română, de dragul ei. Elevii ei iau mereu premii la concursurile de creaţie. Prin personalitatea ei excentrică şi metodele ei de predare, are capacitatea să-i determine pe copii să citească şi să ajungă să facă asta din pasiune.

Vorbeşte cinci limbi străine

În cadrul Colegiului, Tamara se ocupă de cenaclul literar Ad Astra şi coordonează echipa de teatru „Musca-n lapte”, care a obţinut o serie de premii la diferite festivaluri.„Încercăm să abordăm forme de teatru modern şi experimental. Anul acesta l-am pus în scenă pe Eugen Ionescu”, spune Tamara.

Tamara Ivanov este profesoară cu gradul întâi la CNS din anul 1999. Înainte de asta, a lucrat în învăţământ la Şimleu Silvaniei timp de 15 ani. Vorbeşte multe limbi europene (rusă, engleză, franceză, italiană şi germană), motiv pentru care a reuşit să obţină şi rezidenţa în Statele Unite ale Americii, însă ea preferă să locuiască în Zalău. „Am stat şi în America vreo câţiva ani. Nu am adunat bani acolo, în schimb am văzut foarte multe locuri şi lucruri, mai ales marile muzee de artă”, povesteşte Tamara.

Arta înseamnă mult pentru ea, de aceea, împreună cu prietena ei, pictoriţa Raluca Cirţi, şi-a deschis o firmă de design interior, numită Art Nuveau.

„Sunt o persoană trăznită, excentrică“

Se autocaracterizează ca fiind o persoană trăznită, excentrică, ţinându-şi orele în modul clasic numai atunci când este obligată. În rest, foloseşte tot felul de metode prin care să le atragă atenţia elevilor şi să nu-i lase pradă plictiselii, determinându-i, în acelaşi timp, să gândească atunci când învaţă.

Spune că, într-o viaţă de om treci prin diferite etape şi îţi doreşti să experimentezi mereu. „Într-o perioadă am încercat muzica. Cântam la chitară. La Şimleu mă ocupam de grupul satiric. În adolescenţă, timp de zece ani, am făcut sport de performanţă, atletism. Acum scriu poezie”, a mai spus Tamara Ivanov.

Ce îi place.

Adoră să citească, îi place filosofia, are o pasiune pentru călătorii. De asemenea, este pasionată de designul interior. „Cred că, atâta timp cât te pasionează ceva, lucrul acela este bun“, susţine profesoara Ivanov. Ca personalitate, îi place mult pictoriţa mexicană Frida Kahlo. Are mulţi prieteni şi toţi îi sunt prieteni buni.

Ce nu îi place.

Nu-i plac locurile şi lucrurile comune. O deranjează lipsa de imaginaţie şi banalitatea. „Fără a forţa, cred că fiecare om trebuie să fie diferit, să aibă o identitate a lui, o tuşă personală”, afirmă Tamara. Nu-i place rutina, deşi recunoaşte că uneori aceasta o poate odihni.

Întrebare şi răspuns.

Ai spus că nu-ţi este frică de nimic. Totuşi, există ceva de care te temi?
T.I.: Mi-a fost întotdeauna frică de proşti, acesta fiind şi singurul lucru de care mă tem, deoarece prostul nu are nici o logică, prin urmare nu-i poţi anticipa mişcările. Şi, slavă Domnului, în societatea de astăzi avem destui.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite