TOP Cât de bogaţi consilieri locali ne-am ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Local Zalău
Consiliul Local Zalău

Cu excepţia unor consilieri tineri, prin ale căror declaraţii cam bate vântul, restul reprezentanţilor zălăuanilor în Consiliului Local au cu ce să se laude atunci când vine vorba despre avere.

Cel mai înstărit dintre consilieri este, conform declaraţiei de avere, pedelistul Vasile Dărăban. Acesta are cinci terenuri în diferite localităţi din Sălaj, un apartament în Cluj, unul în Zalău şi o casă în Bogdana. Consilierul a strâns şi ceva bănuţi pentru zile mai negre, acumulând 170.000 de lei în depozite şi având daţi împrumut alţi 252.000 de lei. Pedelistul are şi o datorie de 25.000 de euro, care păleşte, însă, în faţa veniturile pe care le are – sau le-a avut anul trecut cel puţin. Este vorba despre aproape 120.000 de lei, din care 67.072 de lei i-a încasat de la Asociaţia Regională de Dezvoltare a Infrastructurii din Bazinul Someş, 10.812 lei de la Compania de Apă, iar 41.489 de lei de la o firmă privată la care este angajat.


Nici consilierul UDMR Lakatos Alexandru nu a dus-o prea rău. El a adunat până acum proprietăţi constând în trei terenuri, toate în Zalău, o casă, tot în Zalău, şi au autoturism marca Nissan. Din salariul de şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a adunat anul peste 66.000 de lei. Are la bancă un depozit de 32.980 de lei, dar şi datorii de 39.500 de franci eleveţieni şi 10.000 de euro.


Un adevărat „latifundiar” pare după declaraţia de avere şi pedelistul Claudiu Bîrsan, care se laudă cu cinci terenuri în Românaşi, plus unul în Zalău. Fostul preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate de mai poate lăuda şi cu un apartament în Zalău, o casă în Românaşi şi un un Peugeot fabricat în 2001. Lângă toate acestea are, însă, şi datorii de 56.000 de euro şi 40.000 de lei. Salariul său de anul trecut, când încă mai era preşedinte CJAS, a fost de aproape 70.000 de lei.


Liberala Rodica Mureşan şi-a trecut în declaraţia de avere şapte terenuri în Zalău şi în alte localităţi din Sălaj, un apartament în Zalău şi unul în Cluj şi o casă în Sâncraiu Almaşului. Are un Ford Mondeo şi datorii de 28.120 de euro. Ca venituri, anul trecut a încasat puţin peste 22.000 de lei ca preşedinte al Ordinului Asistenţilor, 5.677 ca asistent medical şi 2.797 de lei ca maistru instructor.


Şi reprezentanta PP-DD în Consiliul Local Dorina Ardelean stă bine la capitolul imobiliare. Ea şi-a trecut în declaraţie un teren, două apartamente, două case şi două spaţii comerciale, toate în Zalău. Are, însă, şi datorii, însă nu precizează moneda (una de 32.600, alta de 26.700), iar salariul său a totalizat anul trecut 10.319 lei.


Monica Băgărean, consilier din partea PNL, deţine, conform declaraţiei de avere, dou terenuri în Zalău, unul în Beliş, o casă în zalău şi un apartament la Cluj. Ca venituri, consilierul apare doar cu un salariu de 11.676 de lei încasat anul trecut de la firma familiei.


Candidatul PP-DD la primărie, Haller Otto, şi-a trecut în declaraţie o casă în Zalău, o casă de vacanţă în Şimleu Silvaniei, o casă în petreşti şi un apartament în Oradea. Nu are trecută, însă, nicio maşină, iar la venituri apare doar un salariu de 10.536 de lei.


Liberalul Eugen Pop se laudă cu trei terenuri intravilane şi o casă în Zalău, o maşină Dacia, datorii de 18.000 de euro şi un venituri de aproximativ 50.000 de lei, dintre care cea mai mare sumă, de aproape 37.000 de lei, o reprezintă salariul său de inginer la Compania de Apă, unde între timp a ajuns director.


Udemersitul Bogdan Zsolt Miklos declară că are în proprietate terenuri în Zalău,Panic şi Stana (comuna Almaşu) şi casă de vacanţă în Stana. La venituri şi-a trecut salariul de 28.800 de lei încasat anul trecut ca şi protopop reformat, la care se adaugă indemnizaţia de consilier local, de 5.400 de lei.


Ioan Hosu, consilier din partea PNL, are două terenuri în Câmpia, unul în Zalău, case în Zalău şi în Câmpia şi conduce un peugeot. Are şi datorii – 15.500 de franci eleveţieni, 12.500 de lei şi 1.850 de euro. Salariul său a fost anul trecut de 27.500 de lei, plus 5.740 de lei – indemnizaţia de consilier local.

Cât despre cei din Executivul Primăriei, declaraţiile de avere postate de de aceştia arată că ei au încercat să îşi conserve proprietăţile în cursul anului 2011, fără achiziţii spectaculoase, dar şi fără a pierde foarte mult în această perioadă de criză.


Astfel, în cazul primarului Radu Căpîlnaşiu, cu excepţia faptului că, faţă de declaraţia precedentă, are cu o datorie (de 10.000 de euro) mai puţin, rubricile sunt completate aproape identic. Astfel, cu cei 59.952 de metri pătraţi de teren deţinut, edilul continuă să fie unul dintre primarii cu cele mai multe terenuri imobiliare din ţară. O treime din acest teren este reprezentată de cei 20.000 de metri pătraţi teren intravilan, din Valea Miţii, unde  primarul Zalăului a cumpărat în 2006, alături de alţi doi asociaţi, 12 hectare de teren. O parte din teren a fost vândut deja, Căpîlnaşiu mai având acolo doar cei 20.000  de metri pătraţi de teren, neplătiţi încă fostului proprietar.

Radu Căpîlnaşiu mai deţine 250 de metri pătraţi de teren intravilan în Zalău (suprafaţa aferentă casei edilului de pe strada Crişan), 8.902 metri pătraţi de teren – tot intravilan – moşteniţi de soţia sa în comuna Hida, şi 7.400 de metri păstraţi în Vânători, comuna Cizer, acolo unde primarul are o casă de vacanţă. În declaraţia sa de avere mai apare şi un teren agricol de 23.400 de metri pătraţi, în localitatea Unimăt, comuna Acâş – Satu Mare. La capitolul clădiri, Căpîlnaşiu şi-a trecut în declaraţie o casă şi un garaj în Zalău, o casă în Hida şi o casă de vacanţă în Cizer, iar la bunuri mobile – o rulotă şi un ATV.


Primarul stă „bine” şi la capitolul datorii. Împrumuturile sale la bănci şi la persoane fizice depăşesc suma de 200.000 de euro.


Ca salariu, Radu Căpîlnaşiu a încasat anul trecut 34.788 de lei de la primărie şi 6.000 de lei ca de la Asociaţia Regională de dezvoltare a infrastructurii din bazinul Someş, unde este membru în comitetul director.


Viceprimarul Fazakas Nicolae are două terenuri intravilane în Zalău şi tot în Zalău are şi casă şi apartament. Conduce un Opel Zafira  şi a obţinut anul trecut din salarii peste 40.000 de lei, din care majoritatea – 34.332 de lei – de la Transurbis, unde a fost director economic.


Tot două terenuri intravilane în Zalău are şi celălalt viceprimar, Daniela Coţa care, la capitolul „clădiri”, are trecută în declaraţia de avere o casă de locuit în oraş. Viceprimarul mai are şi bijuterii estimate la 150.000 de lei, dar şi datorii de 60.200 de lei. Ca şi viceprimar, Daniela Coţa a încasat anul trecut de la primărie 29.676 de lei.


Secretarul primăriei, Stelian Potroviţă, deţine un teren intravilan, un apartament, o casă, garaj şi anexe în Zalău. La maşini preferă, se pare, marca Volkswagen, deoarece are în proprietate atât un Passat, cât şi un Lupo. Secretarul are în bănci depozite în valoare de 32.000 de lei, dar şi un credit de 12.500 de euro. Din declaraţia sa de avere, rezultă că Stelian Potroviţă a cam suferit anul trecut la capitolul salariu, încasând doar 28.001 lei, mai puţin cu aproape 10.000 de lei faţă de anul precedent.


Ceva mai bine a dus-o, din punctul de vedere al salariului, administratorul public Radu Nistorescu. Acesta a încasat de la primărie 42.600 de lei, completându-şi veniturile cu încă 10.800 de lei, salariul său de director executiv la o firmă din oraş.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite