Suporterii cu interdicţie pe stadioane şi săli de sport, obligaţi să se prezinte la poliţie sau la jandarmerie pe durata meciurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este una dintre prevederile unei legi pentru prevenirea şi combaterea violenţei în sport, ce va intra în vigoare de lunea viitoare. Legea mai prevede că la competiţiile sportive cu grad mare de risc să fie prezent, obligatoriu, prefectul judeţului sau un reprezentant al acestuia, precum şi un procuror.

Legea 10/2012 modifică şi completează Legea nr.4/2008 şi va intra în vigoare în 13 februarie, adică de lunea viitoare. Potrivit unei sinteze pusă la dispoziţie de compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, principalele modificări vizează obligarea  spectatorilor cărora li s-a interzis accesul să se prezinte la cea mai apropiată secţie de poliţie, de jandarmerie sau de poliţie de frontieră pe timpul desfăşurării partidelor pentru care au primit interdicţie şi stabileşte că în situaţia desfăşurării unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc este necesară prezenţa în arena sportivă a prefectului sau a reprezentantului acestuia, precum şi a unui procuror din cadrul parchetului de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripţie se află arena sportivă. Noile reglementări elimină posibilitatea acordată spectatorului care a săvârşit o faptă penală pe timpul sau în legătură cu o competiţie sau un joc sportiv să solicite instanţei de judecată diminuarea perioadei pentru care s-a dispus interdicţia şi stabilesc mai clar modul de punere în aplicare a sancţiunii contravenţionale complementare privind interzicerea accesului. De asemenea, actul legislativ impune procurorului sau, după caz, instanţei de judecată să comunice măsurile de siguranţă dispuse privind interzicerea accesului unor spectatori la manifestări sportive către Punctul Naţional de Informare pentru Manifestări Sportive, pentru a se putea asigura urmărirea de către forţele de ordine a modului de respectare a acestor măsuri şi instituie sancţiuni concrete pentru societăţile de pază şi protecţie în cazul nerespectării planurilor de acţiune.

Atestat pentru agenţii de ordine

Toate aceste modificări vor fi aduse la cunoştinţa celor implicaţi în evenimentele sportive miercuri, 8 februarie, în cadrul unei întâlniri ce va avea loc la sediul IJJ Sălaj. În perioada 13-17 februarie, la sediul unităţii vor avea loc şi instruiri pentru obţinerea atestatului profesional de către  personalul care execută activităţi de asigurare a ordinii şi siguranţei în incinta arenelor sportive. Cei interesaţi pentru obţinerea acestui atestat se pot înscrie până de 09.02.2012 la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj.   

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite