“Supereroul” din Zalău care a jucat în filme cu vedete de la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul actor Alin Panc, zălăuan de origine, a jucat în peste 30 de filme româneşti şi străine, alături de mari actori români cum ar fi Adrian Pintea, Mircea Dinică, Florin Zamfirescu, Marin Moraru şi alţii, dar şi cu mari vedete internaţionale de calibrul lui Demi Moore, Jean Claude van Damme, Nicholas Cage, Monica Belucci, Woody Harleson .

Alin spune că a ajuca alături de mari vedete internaţionale nu este cu nimic diferit faţă de jocul alături de mari actori din România. Doar că aceia îşi permit să trăiască pe picior mare, în timp ce ai noştri nu. „Sunt nişte oameni simpli, normali, ca oricare dintre noi. Demi Moore, de exemplu, e supercool. E o femeie foarte simplă şi modestă. Woody Harleson („Născuţi asasini”) e un tip foarte de treabă, plin de viaţă şi cu care te poţi distra nemaipomenit. Tot aşa este şi Nicholas Cage, un băiat cu mare bun simţ şi foarte responsabil. Acuma, toţi mai au câteodată puseuri de artist, că şi eu mai am de astea”, spune actorul.

CV impresionant

La cei 38 de ani ai săi, Alin Panc a jucat în zeci de filme şi seriale româneşti şi străine. Ultimul, în februarie, anul acesta, a fost „Ghost Riders”. Au mai fost „Weapon” (care urmează să fie lansat în 2011), „Moştenirea” (serial românesc, 2010), „The Whistleblower” (2010), „Bunraku” (2010), „Little Angels” (serial, 2010), „Inimă de ţigan” (2007), „Natasha” (2007), „Daria, iubirea mea” (serial, 2006), „Catherine the Great” (2005), „The Cave” (2005), „Azucena” (2005), „Sex Traffic” (2004), „Vlad” (2003), „Vacuums” (2003), „Break of Dawn” (2002), „Amen” (2002), „The Elite” (SUA 2001), “Caesar” (Germania),  „You never walk alone” (Franţa), „Callas Forever” (Italia), „Buffaloţs Head” (SUA), „Un acoperiş deasupra capului” (România), „Tinereţe fără tinereţe”, „Legenda nibelungilor” şi altele.

Pasionat de istorie


Actorul, pasionat de istoria şi de oamenii de seamă ai României, a lansat recent o campanie media, „Avem şi noi supereroi”, prin care doreşte să promoveze valorile româneşti. „Am fondat o Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României, A.P.I.R.. O să fac şi o emisiune pe internet, care va avea ca temă ceva de genul „ce-am avut şi ce-am pierdut”. Vreau să scot la lumină obiceiurile noastre lăsate în paragină, să le revitalizez puţin. Vreau să promovez ţara asta”, spune Alin.

Campania va fi lansată în această lună. A început deja pe site-ul de socializare facebook şi a luat o mare amploare, foarte mulţi oameni arătându-se interesaţi. „Pe marii noştri oameni îi voi numi supereroi, deoarece prinde mai bine la public. Deja a prins într-un mare fel. Lumea apreciază şi se uită. Acesta este scopul: să fim mai buni, să discutăm mai mult despre oamenii noştri de bază, cu bunele, dar şi cu relele lor. Mie cei mai dragi mi-s luptătorii anticomunişti din închisori, îi iubesc pe aceşti oameni. Personal, nu am nimic de câştigat din această campanie, dar îmi doresc să ajut poporul ăsta, care e în derivă, să înţeleagă că are valori. Avem şi acum oameni de calibru, dar nu-i cunoaştem pe toţi. Vreau să precizez că nu este nimic naţionalist în asta. Ne interesează, în special, tineretul. De aceea i-am şi numit supereroi, ca să se apropie de noţiunea similară din filmele americane, să sune mai interesant şi mai atrăgător.”, povesteşte actorul.

Alin Panc a absolvit Liceul Teoretic la Zalău. În clasa a zecea s-a hotărât să devină actor şi s-a înscris la Academia de Teatru şi Film Bucureşti. A absolvit în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A jucat în spectacole la Teatrul Nottara şi Bulandra. Debutul în cinematografie a avut loc în 1993, iar în televiziune în 2005. Este membru fondator al Companiei Independente Teatrul Inexistent. 

 Ce îi place.

Spune că actorii săi preferaţi sunt Jodie Foster, Dem Radulescu, Al Pacino, Mel Brooks, Hilary Swank şi că îi place să citească din Voltaire, Ion Creanga, Thomas Mann. Iubeşte istoria, bisericile vechi din România şi parapsihologia.

Ce nu îi place.

Spune că este dezamăgit de faptul că oamenii şi-au uitat eroii, şi-au uitat istoria. Că nu mai avem modele. „Ne-am înrăit prea mult. Am uitat de Dumnezeu şi de toate. De aceea trebuie să facem ceva în acest sens. De aceea am iniţiat campania supereroilor”

Întrebare şi răspuns:

Care este cea mai mare realizare cinematografică a ta?
A.P.:
Sincer, consider cea mai mare realizare a mea scurt-metrajul „Pisica” pe care l-am realizat împreună cu Cristi Iacob. Un film simplu, fără nici un mare mesaj, doar cu fapte de viaţă, în care omul simplu se poate regăsi. E făcut fără nici un ban şi vreau să le mulţumesc tuturor celor cu care am lucrat la el. Mi-e drag pentru că eu l-am făcut cu totul, e al meu. Am fost şi scenarist, şi regizor, şi actor. Acest filmuleţ m-a făcut să simt cu adevărat că acum, la 38 de ani, sunt actor. Până acum doar tindeam să fiu. Scopul meu, de când am plecat din Zalău, s-a îndeplinit.

Profil.

Născut. 14 iunie, 1973, la Hunedoara
Studii. Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică - promotia 1996, clasa Alexandru Repan
Familie. Necăsătorit

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite