Străzi înecate de praf în centrul Zalăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii de pe strada Decebal se plâng că maşinile care trec pe aici le fac viaţa insuportabilă. Ei au parte zi de zi de zgomot şi mult praf, deoarece lucrările de refacere a podului de pe strada 22 Decembrie 1989 au impus devierea traficului pe strada „pietruită” Decebal.

Cele 53 de familii care locuiesc pe strada Decebal, din apropierea centrului Zalăului, sunt obligate zilnic să suporte tot traficul care a fost deviat de pe strada 22 Decembrie 1989, cu tot ceea ce implică el.

Problemele au început pentru ei din 6 august, când, din cauza lucrărilor de acoperire a Văii Zalăului, strada Decebal a devenit singura variantă pentru autovehiculele de până la şapte tone.

„Noaptea tremură patul sub mine”


Locatarul de  la numărul 16, Papai Lajos, susţine că ruta este utilizată şi de maşinile de tonaj mai mare, chiar şi de 16-18 tone. „Trec şi maşini mari pe aici şi, după ele, rămâne dezastru. Noaptea, mai ales, tremură patul sub mine”, afirmă el.

Pensionarul se plânge că îi este imposibil să mai aerisească, atât ziua, cât şi noaptea. „Am renovat în casă în urmă cu două luni şi deja îmi sunt îmbibaţi pereţii de praf, iar tavanul începe să se crape”, explică bărbatul de 60 de ani.

Din cauza prafului, Aurora Todor, de 49 de ani, preferă să lungească drumul de la serviciu spre casă, doar să nu fie nevoită să suporte aerul greu respirabil. „Nu mai suport, pentru că lucrez în tâmplărie şi acolo sunt nevoită, de asemenea, să înghit praf. Şi mai e şi zgomotul maşinilor care mă deranjează”, povesteşte ea.

Riveranii de pe Decebal apreciază că e insuficient ca strada să fie stropită doar de două-trei ori pe zi. „Mai ales că seara se întâmplă destul de rar să vină cisterna”, declară Gombos Ferenc, de 22 de ani.

La rândul său, Ştefan Fodor, de 52 de ani, spune că cisternele care stropesc strada trec foarte rar, ţinând cont de faptul că drumul nu e nici măcar pietruit, ci doar acoperit cu nisip. „Cisternele vin de cel mult trei ori pe zi. E îngrozitor, pe orice pun mâna e plin de praf, până şi în farfurie ajunge”, declară locatarul indignat.

„Acţiuni” suplimentate

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Manuela Ghiuruţan, pe strada Decebal se utilizau până mai ieri trei cisterne de apă. „Iar de ieri există o dispoziţie de suplimentare a acţiunilor de stropire a străzii”, adaugă reprezentantul primăriei, fără a preciza cifre. Conform municipalităţii, strada Decebal figurează ca pietruită şi, în viitorul apropiat, nu va fi asfaltată.

Nu se poate determina gradul de poluare

„Concentraţia pulberilor din atmosferă se măsoară prin determinări automate, însă numai în zona industrială. În consecinţă, măsurătorile nu sunt relevante pentru zona centrală”, afirmă reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj. Pentru determinarea gradului de poluare cu pulberi în centrul oraşului ar fi necesară aparatură pe care APM nu o deţine.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite