Statul te premiază cu bani dacă îţi găseşti serviciu departe de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1.000 de lei. Atât primesc de la stat cei care acceptă să muncească la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de casă, suma triplându-se în cazul celor care îşi şi mută domiciliul pentru a munci acolo.

Potrivit informaţiilor primite de la Romeo Sârca, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, statul îi stimulează financiarii pe şomerii care, hotărâţi să muncească, acceptă joburi şi la distanţe mai mare de casă. Astfel, şomerii care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, îşi găsesc un loc de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu, primesc o primă de încadrare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţp în vigoare la data acordării. Beneficiarii acestei prime trebuie să restituie, însă, banii, dacă nu stau cel puţin 12 luni în acel loc de muncă, bineînţeles dacă încetarea raportului de muncă are loc din cauza angajatului.

Şomerii care se şi mută în altă localitate după ce şi-au găsit acolo un loc de muncă beneficiază de primă de instalare, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării (în acest moment valoarea primei ar fi de aproximativ 3.000 de lei). Şi în cazul acestei prime, banii se restituie în situaţia în care angajatul alege să părăsească acel loc de muncă mai devreme de un an.

Directorul AJOFM crede că această mobilitate geografică ar putea fi soluţia pentru creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă din judeţ şi oferă ca argument în acest sens exemplul ţărilor occidentale, unde un angajat îşi schimbă pe parcursul vieţii, în medie, de opt ori locul de muncă, de cele mai multe ori schimbând şi localitatea. Subiectul mobilităţii geografice şi ocupaţionale a fost tema unui work-shop ce a avut loc săptămâna trecută la Zalău, cea de-a doua activitate de acest tip organizată în cadrul proiectului cu finanţare europeană "SĂLAJ WORKACCES - Program pilot de creştere a gradului de ocupare în judeţul Sălaj", derulat de AJOFM.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite