Statul împotriva statului: Finanţele sunt în grevă pe durată nelimitată
0
Aproximativ 80 de angajaţi de la Direcţia Generală de Finanţe au refuzat să lucreze în această dimineaţă şi au protestat în faţa instituţiei . Liderul sindical Ioan Souca afirmă că protestul va dura până în momentul în care ministerul de resort va rezolva problema salariilor angajaţilor din domeniu.
UPDATE16.00: Angajaţii Casei Judeţene de Pensii au decis să înceapă şi ei, astăzi, protestele. Între orele 12.10 - 16.00 au ieşit cu toţii în faţa instituţiei, iar programul cu publicul a fost suspendat.„Au fost servite doar câteva persoane mai în vârstă, care au venit de la ţară“, ne-a spus liderul sindical Dumitru Iepure. Angajaţii Casei de Pensii nu s-au decis, încă, dar vor protesta şi în zilele următoare - susţine liderul sindical.
UPDATE 15.20: Finanţiştilor li s-au alăturat, de la ora 15.00, aproximativ 20 de angajaţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.„Protestăm penru salarii decente. Nimic mai mult“, susţine Rodica Albert, una dintre angajatele CAS, prezentă la protest. „Avem acum salarii de 500 - 600 de lei“, explică ea. Reprezentantul CAS nu a putut să precizeze dacă şi cum va continua protestul angajaţilor din această instituţie. „Se va decide asta la nivelul sindicatului din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate“, spune ea.
Zeci de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj şi-au părăsit astăzi birourile şi ghişeele la care lucrează şi au ieşit în faţa instituţiei pentru a protesta. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că de la 1 iulie şi-au pierdut peste 60 la sută dintre venituri, 25 la sută prin diminuarea salariului, iar diferenţa prin pierderea stimulentelor, care în majoritatea cazurilor depăşeau nivelul salariilor.
Protest nelimitat
„Vom protesta până când Ministerul Finanţelor ne va rezolva problemele salariale“, a declarat Ioan Souca, liderul celor 260 de membri de sindicat din cadrul instituţiei. El spune că, după diminuarea, la 1 iulie, a salariilor bugetarilor, cei mai mulţi dintre angajaţii din Finanţe au rămas cu un salariu de 600 de lei, cu care, susţine liderul sindical, nu se poate trăi. „Salariile noastre au fost întotdeauna mai mici decât ale altor bugetari, pentru că se considera că se compensa cu stimulente. Acum am rămas şi fără stimulente, şi cu salariile mici, reduse“, explică el. Souca spune că finanţiştii nu îşi cer neapărat stimulentele înapoi, ci salarii decente, în care să fie incluse, eventual, o parte din respectivele stimulente.
Salarii de mizerie
„Am 20 de ani de vechime, studii superioare şi un salariu net de 683 de lei“, explică, arătând fluturaşul de salariu, una dintre protestatare, şefa unui birou în cadrul direcţiei. „Spre deosebire de alţi bugetari, noi, în afara acestor stimulente, nu mai aveam niciun spor, decât cel de vechime, aşa că eliminarea lor ne-a lăsat cu salarii de mizerie“, completează ea. Şi mai disperată este situaţia unei alte doamne, care după 15 ani de vechime ca referent, a ajuns să meargă acasă cu un salariu net de 383 de lei. „Am cât de cât noroc că soţul nu este bugetar. Pentru că altfel chiar nu ştiu cum aş putea, cu acest salariu, să-mi ţin fiica cea mare în facultate, iar pe cea mică, la şcoală“, povesteşte femeia.
Cu toate că şi alte instituţii a pierdut stimulentele, acestea nu s-au solidarizat cu protestul Direcţiei Finanţelor. „Primeam şi noi stimulente, dar nu la nivelul celor de la Finanţe. Fiind un judeţ mic, cu venituri mici din amenzi şi confiscări, puteam da stimulente cel mult la nivelul a 30 la sută din salariu“, spune Petru Pop, comisarul şef al Gărzii Financiare Sălaj. Nici comisarii Gărzii de Mediu nu s-au solidarizat cu finanţiştii. Motivul – tot pierderea mult mai mică suferită de ei prin eliminarea stimulentelor. Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate au renunţat, şi ei, la proetst, după ce la prima oră s-au gândit să întrerupă activitatea. Singurii care s-ar mai putea alătura protestului sunt angajaţii Casei Judeţene de Pensii, care urmează să stabilească acest lucru în cursul zilei de astăzi.
Blocaj în lanţ
Blocarea activităţii Direcţiei Finanţelor îi afectează pe toţi cei care au de plătit taxe ori impozite aici. Legat de aceste taxe, este afectată şi activitatea altor instituţii, cum este cea a Serviciului de Paşapoarte, direct legată de achitarea unor sume către Finanţe.
