Start „furat” la înscrierea în clasa I. Vezi aici unde au mai rămas locuri libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul locurilor libere în clasa I în şcolile din municipiu este foarte mic, cu toate că, oficial, astăzi este prima zi de înscrieri. La Şcoala „Mihai Eminescu“, de exemplu, din cele 125 de locuri, doar 7 mai sunt libere.

Deşi, oficial, înscrierile în clasa I încep, abia astăzi, potrivit unei circulare emise de Ministerul Educaţiei, în şcolile din Zalău locurile, mai cu seamă la unităţile şi la învăţătoarele bine cotate, sunt pe terminate. Explicaţia acestui fenomen constă, pe de-o parte, în faptul că părinţii conştiincioşi le asigură copiilor un loc în clasa învăţătoarei preferate, înscriindu-i pe lista acesteia, încă din momentul în care micuţii intră la grădiniţă. Pe de altă parte, şi şcolile au interesul să înscrie cât mai devreme viitorii elevi, pentru a se asgura din timp că vor avea suficienţi copii pentru a forma clasele stabilite.

Doar şapte locuri mai sunt libere

La Şcoala „Mihai Eminescu”, cea mai mare şcoală din oraş, pe cele 125 de locuri de la secţia română sunt deja înscrişi 118 elevi, susţine directoarea Mariana Meleg. Şcoala va funcţiona în anul şcolar viitor şi cu o clasă cu predare în limba germană, însă pentru a putea fi înscrişi acolo, copiii trebuie să fie testaţi înainte de învăţătoare – ne explică directoarea.

Locurile sunt pe terminate şi la Şcoala „Gheorghe Lazăr”. Directoarea Claudia Rad spune că pentru cele trei clase, toate cu predare în limba română, propuse să funcţioneze din toamnă, s-au înscris până acum 54 de copii. Tot trei clase în limba română vor funcţiona din septembrie şi la Şcoala „Corneliu Coposu”. Ele sunt, în mare parte, completate deja – susţine directoarea Mona Pănican, 69 de copii fiind deja pe lista înscrişilor (din 75 de locuri disponibile).

Plin şi la alte şcoli

Şcoala „Iuliu Maniu“ are în ofertă pentru anul şcolar viitor trei clase I. Una va fi step by step şi are deja 22 de elevi înscrişi, a doua va fi de învăţământ tradiţional, aici fiind înscrişi până acum 20 de copii, iar a treia este cu predare în limba maghiară, unde, pentru că funcţionarea ei a fost aprobată foarte târziu, s-au înscris până acum doar cinci copii. Pentru copiii din zona Brădet, Liceul Sportiv „Avram Iancu” pune la dispoziţie trei clase I, două cu predare în limba română şi una în limba maghiară. Potrivit directorului Jako Alexandru, pe cele 50 de locuri de la secţia română s-au înscris deja 42 de copii, iar în clasa de maghiară sunt nouă.

Documente necesare la înscriere


 Înscrierile în clasa I se încheie în 6 mai. Până atunci, pentru a fi siguri de locul în clasă, părinţii care şi-au înscris copiii pe listele învăţătoarelor trebuie să lase la secretariatul şcolilor respective o copie după certificatul de naştere al copilului şi o cerere tip (pe care o primeşte de la secretariat). După terminarea grădiniţei, dosarul se completează cu evaluarea psiho-pedagogică a copilului şi fişa medicală.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite