Spitalul Vechi s-a "înnoit". Condiţii de hotel în clădirea ce datează din secolul XIX

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău continuă seria inuagurărilor începută în ianuarie cu Unitatea de Primire a Urgenţelor şi continuată apoi cu Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă şi spălătoria. Joi, 15 martie 2012, a venit rândul Secţiei de Pneumoftiziologie, unde se lucrează de reabilitarea aripii drepte de aproape doi ani.

Bolnavii care sugeră de afecţiuni ale sistemului respirator vor fi trataţi de acum în condiţii hoteliere mult îmbunătăţite. Reabilitarea care a început la Secţia de Pneumoftiziologie (Săpitalul vechi) în 2010 ajusn la final, iar rezultatul ei se va concretiza, în primul rând, printr-un confort mai mare ce va fi asigurat pacienţilor internaţi. Vorbim, în primul rând, despre saloane mult mai intime, în care vor fi găzuiţi pe durata tratamentului trei - cel mult cinci pacienţi (faţă de 10 - 12 câţi erau băgaţi până acum într-un salon). De asemenea, pacienţii nu vor mai suferi de frig, geamurile şi uşile înalte şi şubrede din clădirea de patromoniu fiind şi ele schimbate. Mobilierul a fost recondiţionat, iar lenjeria de pe paturi este nouă - nouţă. Tot pentru pacienţi au mai fost făcute două băi noi, dotate şi cu patru duşuri.

Toate acestea au fost prezentate astăzi presei de către managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, şi de către şeful secţiei, dr. Szekely Alexandru, urmând ca după turul mediatic pacienţii, înghesuiţi până acum într-o altă aripă a clădirii, să fie tranferaţi în noile spaţii, mult mai primitoare.

image

Investiţia se ridică la aproximativ 600.000 de lei, din care 400.000 de lei sunt de la Consiliul Judeţean, 140.000 de lei sunt din fondurile proprii ale spitalului, iar 60.000 de lei reprezintă finanţarea cu care s-a demarat proiectul, asigurată în 2010 de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit medicului dr. Szekely Alexandru, investiţia în amenajarea secţiei este dublată şi de dotări, extrem de importante având în vedere cazuistica din ultima perioadă. "Numărul de cazuri de pneumonie este într-un trend descendent în judeţ, dar scăderea lor este compensată, din păcate, de creşterea numărului cazurilor de cancer pulmonar. Diagnosticăm cel puţin zece cazuri noi de cancer pulmonar în fiecare lună", susţine şeful secţiei. El spune că de vină pentru această situaţie este poluarea aerului, care începe cu fumatul şi cu gazele de la eşapamentul maşinilor, dar care este "completată" şi de alţi factori, în speciali de diferite surse de radiaţii.

Investiţiile de la Secţia de Pneumoftiziologie vor continua - promite managerul Laurenţiu Barna - şi cu subsolul clădirii (unde vor fi mutate o aprte dintre activităţi), mansarda (unde vor fi amenajate saloane, care să compenseze scăderea numărului de paturi produsă prin recompartimentare) şi cu cealaltă aripă.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite