Soluţii pentru a nu încheia contract cu Compania de Apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Zălău au cel puţin două variante legale să nu încheie contracte colective cu Compania de Apă Someş.Soluţiile au fost oferite chiar de şeful Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă, Marcel Zaharia: să declare la notar că vor permite accesul în apartamente a lucrătorilor săi ori să monteze apometrele în afara spaţiului privat.

Disperaţi de situaţia creată, unii localnici ne caută la redacţie şi ne cer ajutorul. Unii dintre ei vin chiar cu soluţii, desfiinţând argumentele reprezentanţilor Companiei. Şi instituţia o lasă mai moale, spunând că problema ar putea fi rezolvată şi cu o declaraţie notarială.
Ioan Briscan, un localnic din Zalău, a scris o reclamaţie către Compania de Apă Someş, Sucursala Sălaj, cu care a venit întâi la redacţia „Adevărul de Seară“.  El a explicat de ce schimbarea impusă de companie este în dezavantajul cetăţenilor, pe care îi va pune în situaţii imposibile. „Din mai multe motive, locatarii din blocurile G10 şi G11 sunt nemulţumiţi de schimbările pe care doriţi să le faceţi. Noi ne întrebăm de ce, nu demult, aceeaşi companie s-a luptat cu populaţia să se contorizeze  individual”, spune cetăţeanul în scrisoare.

Soluţia: legitimarea

Briscan este revoltat de faptul că locatarii vor trebui să plătească datoriile celor care au restanţe, pentru ca furnizarea apei să nu le fie întreruptă. El vine cu o soluţie simplă la problema ridicată de reprezentanţii Companiei, care spun că nu sunt îndrituiţi să intre în apartamentul fiecărui cetăţean ca să verifice contoarele, deoarece acela este domeniu privat. Soluţia lui Ioan Briscan este luată din exemplul altor companii care furnizează servicii. Şi anume legitimarea, prin contract, a accesului în apartamente a unor lucrători, care să verifice felul în care funcţionează apometrele individuale.

Nu vor contract cu Compania

Pe de altă parte, cetăţenii care încă nu au semnat contractele spun că nici nu au de gând s-o facă. Ioan Dehelean, locatarul unui bloc de pe strada Bogdan Petriceicu Haşdeu, spune că, deşi în urmă cu o lună şi-ar fi asumat răspunderea de a fi administrator de bloc şi de a se supune condiţiilor impuse de companie, în ultima vreme s-a răzgândit. Şi spune că n-o va mai face. „Am vorbit cu toţi locatarii scării unde locuiesc şi ne-am hotărât să căutăm o firmă care să ne instaleze, la un preţ bun, apometre individuale. Dar nu vom lucra cu oamenii Companiei care spun că preţul va fi de 800 de lei pentru fiecare apartament, ci ne ne vom descurca altfel şi vom obţine un preţ mai bun”, precizează cetăţeanul.
Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apă Someş, spune că în legislaţia care reglementează activitatea acestui gen de firme nu se prevede intrarea pe domeniu privat. „La gaz este altceva, acolo sunt probleme de securitate, pericol de explozie”, spune Zaharia. El însă mai vine cu o precizare. „Dacă s-ar duce toţi locatarii la notar şi ar face declaraţii cum că ne lasă să intrăm în locuinţele lor, atunci probabil am putea să acceptăm lucrurile aşa cum sunt. Sau, ar mai putea să scoată apometrele în afara spaţiului privat, aşa cum sunt contoarele de gaz sau de electricitate”, arată Marcel Zaharia.


Cifra:
31 mai este data limită până la care zălăuanii pot face contracte colective cu Compania

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite