Soluţia "căpşunarilor" în privinţa copiilor: în plasament la bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 400 dintre copiii aflaţi în plasament în Sălaj sunt crescuţi de bunici ori de alte rude
Aproape 400 dintre copiii aflaţi în plasament în Sălaj sunt crescuţi de bunici ori de alte rude

Peste 80 la sută dintre copiii aflaţi în plasament  sunt crescuţi de bunici sau de rude apropiate, deoarece părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Psihologii cred că acest lucru nu prejudiciază rezultatele la învăţătură ale copiilor, deşi, luând în calcul alte aspecte, despărţirea de părinţi îi afectează emoţional .

Reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGADP) Sălaj spun că, în prezent,  474 de copii se află în plasament. „Dintre aceştia, 171 sunt din mediul urban, iar restul din mediul rural. Mai mult de 80 la sută dintre copii sunt îngrijiţi de bunici sau de rude apropiate“, susţine , asistentul social Victoria Dosa.

 „Bunicii ar avea obligaţia să-şi crească nepoţii dacă părinţii nu sunt disponibili, sunt fără bani. Cei care au situaţii bune nici măcar nu vin la noi să ne ceară ajutorul, ci îşi asumă îngrijirea copiilor pur şi simplu“, spune asistenta socială. Ea mai afirmă că în ultima vreme, cei care pleacă în străinătate să muncească anunţă primăriile de intenţia lor, pentru ca nu cumva, în lipsa lor, Protecţia Copilului să vină să-i ia.

Rezultatele la învăţătură nu diferă

Psihologul Adina Florian spune că în urmă cu câţiva ani a realizat un studiu de acest gen la şcoala la care lucrează, Liceul „Mihai Viteazul“. „Singurul criteriu clar pe care puteam să-l iau în considerare a fost acela al rezultatelor la învăţătură. Din acest punct de vedere, nu era nici o diferenţă între copiii crescuţi de bunici şi cei care locuiesc cu părinţii“, explică Adina Florian. Însă impactul depinde foarte mult de vârsta copilului. „Cei cu care lucrez eu sunt liceeni şi la această vârstă sunt în mare măsură independenţi. Cu totul altfel stau lucrurile cu cei mici, care sunt afectaţi emoţional de lipsa părinţilor“, susţine psihologul.

Afectaţi de dorul de părinţi


„E dureros ce se întâmplă. Nepotul meu, care are nouă ani, suferă foarte mult din cauza lipsei părinţilor. Mama şi tatăl lui sunt plecaţi în Italia la muncă, iar el stă cu noi. Nu duce lipsă de nimic, pentru că încercăm să-i oferim tot ce are nevoie“, spune Mariana Costruţ, o bunică din Zalău, care şi-a asumat îngrijirea nepotului, în lipsa părinţilor.

„Eu şi soţul meu suntem încă oameni în putere şi ne putem ocupa de el, dar dorul de părinţi, împreună cu relaţiile pe care le are cu colegii de clasă, îl afectează foarte mult. Se simte frustrat când la şedinţele cu părinţii nu se prezintă mama sau tata, ci bunicul sau bunica. Iar uneori plânge atunci când vorbeşte cu părinţii săi la telefon“, a mai spus Mariana Costruţ. În ceea ce priveşte numărul părinţilor din judeţul Sălăj plecaţi la muncă în străinătate, o cifră exactă nu poate fi oferită, deoarece mulţi dintre ei încearcă să găsească soluţii singuri, fără să apeleze la autorităţi şi să se încadreze astfel într-o statistică.

Cifre:

474 de copii se află la ora actuală în plasament în judeţul Sălaj

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite