Simbolul recuperat al Zalăului. Îndrăgostiţii îşi pot da, din nou, întâlnire „la termometru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii UDMR au amplasat vineri un nou termometru pe clădirea Direcţiei Judeţene de Cultură.
Liderii UDMR au amplasat vineri un nou termometru pe clădirea Direcţiei Judeţene de Cultură.

Filiala locală a UDMR Zalău a primit un termometru Bayer, de 1,5 metri, care a fost amplasat pe zidul clădirii Direcţiei Judeţene de Cultură.În perioada interbelică, pe respectiva clădire exista un alt termometru, care a dispărut misterios în urmă cu trei ani.

În zona centrală a oraşului, pe peretele clădirii care adăposteşte Direcţia de Cultură şi Biblioteca Judeţeană, exista, până în urmă cu trei ani, un termometru Bayer, care, pe lângă faptul că indica temperatura, devenise şi un reper pentru Zalău.

„Încă din perioada interbelică, dar şi anii comunismului, „termometrul” era locul stabilit pentru întâlniri între prieteni, sau între perechile de îndrăgostiţi. Termometrul fusese fabricat în 1920 şi a fost pus acolo pentru că în acea clădire, în perioada interbelică, funcţiona o farmacie. Din păcate, în 2008, când au început lucrările de reabilitare a clădirii, termometrul a dispărut fără urmă”, explică Lakatos Sandor, preşedintele filialei Zalău a UDMR.

Reperul ignorat de autorităţi

Termometrul „centenar” nu a mai putut fi găsit, în pofida demersurilor făcute de consilierii Uniunii. Lakatos spune că nicio instituţie nu avea trecut în gestiune termometrul, astfel că nimeni nu s-a îngrijit de soarta lui.

„La sesizările câtorva cetăţeni, nemulţumiţi că le-a dispărut „reperul” pentru întâlnirile de altă dată am contactat firma Bayer, încercând săachizioţionăm un termometru identic. Dar demersul nostru nu a avut succes „sută la sută”, deoarece reprezentanţii firmei germane ne-au spus că acest tip de termometre s-a fabricat numai între 1920 – 1930. În schimb, cei de la Bayer au fost foarte amabili, şi văzând preocuparea noastră pentru acest simbol al oraşului, ne-au făcut cadou un termometru modern, care a ieşit din fabrică chiar în acest an”, mai spune Lakatos.

Noul termometru a ajuns pe peretele Direcţiei de Cultură vineri, fiind pus acolo chiar de liderii locali ai UDMR. Pentru a evita problemele de orice fel, Uniunea a făcut un act de donaţie înspre Direcţia de Cultură, astfel că termometrul va trece în gestiunea instituţiei, iar noii proprietari vor trebui să aibă grijă de el.

Termometrul „plătit” cu pălincă de 12 ani

Pentru a nu rămâne datori faţă de reprezentanţii firmei germane, udemeriştii din Zalău vor trimite, la rândul lor, un cadou în schimbul termometrului primit ca donaţie. „Bineînţeles, am ales să le trimitem un produs specific zonei. Astfel că, nemţii se vor putea bucura de cinci litri de pălincă de Zalău, veche de 12 ani şi care are o culoare deosebită, deoarece a fost ţinută într-un butoi de salcâm”, spune Lakatos Sandor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite