Sfidare totală: o plângere penală şi o ordonanţă preşedinţială nu au reuşit să oprească o firmă din activitatea sa ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma exploatează fără drept zgura din luna aprilie
Firma exploatează fără drept zgura din luna aprilie

Deşi nu are acest drept, o firmă din Zalău exploatează de mai multe luni zgura dintr-un depozit  al Uzinii Electrice. Cu toate că uzina a obţinut o ordonanţă preşedinţială de încetare a exploatării iar Garda de Mediu a făcut plângere penală, firma în cauză continuă să ia zgură din haldă.

Problema de la depozitul de zgură al Uzinei Electrice, situat pe raza localităţii Panic, a făcut ieri obiectul unei întâlniri organizate de Instituţia Prefectului judeţului Sălaj, la care au participat reprezentanţii S.C. Uzina Electrică Zalău, Comisariatului Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj şi Primăriei comunei Hereclean. După cum se precizează într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului, reprezentanţii Comisariatului Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu au informat Instituţia Prefectului faptul că au aplicat o sancţiune contravenţională principală cu amendă precum şi sancţiuni complementare de suspendare a activităţii firmei respective, agent economic care excavează, manipulează şi transportă în mod ilegal deşeurile de zgură din perimetrul depozitului mai sus amintit. În ciuda măsurilor dispuse de către  Comisariat Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu, acest operator economic şi-a continuat activitatea. Prin urmare, Comisariatul Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Demersurile ne-au fost confirmate şi de comisarul şef Csutak Nagy Erzebet, care a precizat că verificările făcute de comisari la depozit, dispuse după ce la comisariat au ajuns mai multe sesizări din partea Uzinei Electrice, au evidenţia faptul că firma respectivă exploata zgura fără a avea autorizaţie de mediu.

Şi Uzina Electrică luptă în instanţă cu firma care exploateză zgura din depozitul din Panic. Potrivit directorului Viorel Marian, a fost deschisă o acţiune în instanţă încă din luna aprilie, când firma a început exploatarea, în data de 20 iulie fiind emisă de către judecător o ordonanţă preşedenţială care stabileşte „încetarea lucrărilor de excavare, manipulare, transport a deşeurilor de zgură şi cenuşă de pe terenul în suprafaţă de 360.000 mp “. În ciuda acestei ordonanţe, directorul Uzinii Electrice spune că firma continuă să exploateze. „Şi-au continuat activitatea în fiecare zi de atunci încoace, inclusiv azi (ieri – n.r.)


Prefectul judeţului, Filonaş Chiş, a solicitat organelor competente să se asigure că se respectă prevederile ordonanţei preşedenţiale.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite