Seres Denes a acceptat ca maidanezii să fie omorâţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul UDMR de Sălaj, Seres Denes, a votat în favoarea proiectului care le permite administraţiilor locale să eutanasieze câinii vagabonzi.

Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, din care face parte şi Seres Denes, deputat ales în Colegiul Cehu Silvaniei, a aprobat, săptămâna trecută, un proiect legislativ care lasă la latitudinea autorităţilor locale soarta câinilor fără stăpân. Astfel, după 30 de zile în care sunt ţinuţi în adăposturi şi dacă nimeni nu doreşte să-i adopte, câinii pot fi eutanasiaţi.

„Trebuie să scăpăm de câinii vagabonzi!”

Seres Denes susţine că proiectul de hotărâre nu reprezintă o sentinţă cu pedeapsa capitală pentru câinii vagabonzi. În plus, le permite comunităţilor locale să gestioneze problema cum consideră mai potrivit. „Câinii vor fi preluaţi de pe străzi şi ţinuţi în adăposturi minimum 30 de zile. În această perioadă ei sunt trataţi, deparazitaţi şi pot fi daţi spre adopţie. De abia după această perioadă, primăriile pot decide dacă se impune eutanasierea. Oricum, scopul acestei legi este de a scăpa de câinii vagabonzi, care de multe ori le pun în pericol viaţa trecătorilor“, explică Seres.

Edilii Zalăului sunt mai miloşi

În momentul de faţă, în municipiul Zalău sunt înregistraţi aproximativ 130 de câini vagabonzi. Chiar dacă legea va permite autorităţilor să cureţe definitiv oraşul de patrupedele fără stăpân, primarul Radu Căpîlnaşiu spune că eutanasierea va fi realizată numai în condiţii extreme. „Vor fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi. Ceilalţi vor fi castraţi, deparazitaţi, iar apoi lăsaţi, din nou în libertate. Vom încerca, împreună cu ONG-urile, să găsim şi stăpâni care să adopte câinii, care vor ajunge în adăpostul Administraţiei Domeniului Public“, declară Căpîlnaşiu.

ONG – urile sar în apărarea câinilor fără stăpân

Medicul veterinar Florin Ghiurco, preşedintele Asociaţiei „Lumea Animalelor“, susţine că eutanasierea nu reprezintă o soluţie pentru a scăpa de câinii vagabonzi. „Eutanasierea mi se pare şi injustă din punct de vedere moral, dar şi ineficientă. Practic, prin eutanasiere nu se va rezolva problema înmulţirii necontrolate a câinilor vagabonzi. Mult mai eficient ar fi ca şi în cazul câinilor să se aplice aceleaşi reguli ca la animalele mari. Să fie microcipaţi, astfel ca stăpânul să nu poată scăpa atât de uşor de ei“, spune Ghiurco.

Cifre:

130

de câini vagabonzi sunt înregistraţi în Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite