Se întâmplă în Sălaj: Nu eşti bine informat, nu primeşti bani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 11.500 de persoane au rămas în această lună fără alocaţia complementară pentru susţinerea familiei. Principalele motive au fost că noua legislaţie este mai aspră şi că oamenii n-au ştiut de modificările făcute şi nu s-au interesat de ele.

Dacă în vechea legislaţie, 12.800 de sălăjeni primeau această alocaţie, în luna ianuarie n-au fost depuse la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj decât 1.388.

Directorul AJPS Sălaj, Elisabeta Matolcsi, spune că această diferenţă ar putea fi motivată de faptul că noua legislaţie a schimbat criteriile, înăsprindu-le. Şi că foarte mulţi oameni habar n-au avut că legea s-a schimbat şi că ar fi trebuit să depună cereri noi. Potrivit directorului AJPS, cererile respective se depun la primării, iar beneficiarii trebuie, conform legii, să menţină permanent legătura cu primăriile pentru a depune diferite adeverinţe periodic şi pentru a se interesa de noutăţi. „Legea de aceea se publică în Monitorul Oficial, pentru a deveni accesibilă tuturor. De fiecare dată când se schimbă o lege vine cineva să-ţi spună?”, întreabă, retoric, directorul AJPS.

Doar 100 din 1.300

Primarul din Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş spune că în oraşul său, din 1.300 de beneficiari pe vechea lege, doar 100 au venit să-şi depună cereri până în 31 ianuarie. Iar dacă n-au făcut-o, au pierdut banii în luna respectivă. „Din păcate, vor veni atunci când vor constata că n-au primit alocaţia. Accesul la informaţie a omului de rând e relativ redus. Aceste familii cu necazuri nu cred că mai au chef să cumpere ziarul sau să caute pe internet”, afirmă Septimiu Ţurcaş. Primarul Şimleului mai spune că este imposibil să-i anunţi pe toţi beneficiarii. „Probabil că dacă nu vor veni, ne vom mobiliza şi vom trimite adrese cu ajutorul Poliţiei Comunitare”, a declarat edilul din Şimleu.

Criterii şi condiţii

Condiţiile şi criteriile de acordare ale acestor facilităţi s-au modificat. Pentru familia al cărei venit lunar este de mai puţin de 200 de lei, cuantumul alocaţiei este de 30 de lei pentru un copil, 60 de lei pentru doi copii, 90 pentru trei copii şi 120 pentru patru. Dacă venitul este de până în 370 de lei, cuantumul se diminuează la 25 de lei pentru fiecare copil. Familia monoparentală primeşte alocaţia mai mare: 50 de lei dacă are un venit sub 200 de lei şi 45 de lei dacă are până în 370 de lei venit. Familiile beneficiare trebuie să depună la primărie cererea cu o declaraţie pe propria răspundere referitoare la venit şi la componenţa familiei şi, în plus, o adeverinţă de la şcoala pe care o frecventează copiii. Copiii care au zece absenţe primesc alocaţia diminuată cu 20 la sută, iar cei care fac 20 de absenţe primesc doar jumătate din alocaţie. Peste 20 de absenţe, alocaţia se suspendă timp de trei luni.


„Respectă legea doar dacă dai cu bota-n el“


„Din câte înţeleg eu, dacă o familie are cinci copii din care unul nu merge la şcoală, nu va primi alocaţia pentru niciunul dintre copii. Asta nu e în regulă! Totuşi, din câte am observat, şi nu numai în România, omul nu se învaţă să respecte regulile decât dacă dai cu bota în el”, susţine Septimiu Ţurcaş.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite