Se îngroaşă gluma. Tot mai multe persoane ajung la Urgenţe cu înţepături de căpuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de anul trecut, numărul sălăjenilor care ajung la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu înţepături de căpuşe a crescut alarmant. Numai în acest weekend, 16 persoane au ajuns la spital cu astfel de probleme.

Dacă anul trecut numărul celor care veneau la Urgenţe pentru a scăpa de căpuşele ce le intraseră în piele era de cel mult cinci persoane pe weekend, primăvara aceasta, de când a dat căldura şi oamenii ies la iarbă verde, la Unitatea de Primire a Urgenţelor sunt înregistrate, la fiecare sfârşit de săptămână, minimum zece cazuri. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, numai în weekend-ul încheiat ieri au venit la UPU 16 persoane înţepate de căpuşe, de la copii de 5 ani, la pacienţi cu vârste venerabile. Cei mai mulţi dintre ei - nouă la număr - sunt pacienţi din Zalău.

Cei 16 se adaugă la cele nu mai puţin de 35 de cazuri înregistrate în minivacanţa de 1 mai şi la cele 10 prezentate la Urgenţe în weekend-ul anterior. În numai două săptămâni, la nivelul Sălajului au fost înregistrate, astfel, peste 60 de cazuri. Şi vorbim doar de cazurile prezentate la spital, fără a le pune la socoteală pe cele - multe la număr - în care persoanele înţepate îşi scot singure insecta din piele.

Cum ne ferim de muşcătura de căpuşă


Muşcătura de căpuşă poate duce la afecţiuni destul de grave, cum este boala Lyme, de aceea este bine să ne ferim, pe cât posibil, de acest insecte. Pentru aceasta, evitaţi să traversaţi locuri cu iarbă înaltă sau împădurite, unde hoinăresc căprioarele (care poartă şi răspândesc căpuşele).  În zonele în care se găsesc căpuşe, purtaţi haine de culoare deschisă (pentru a putea observa insectele), cămăşi cu mâneci lungi, pantaloni, în aşa fel încât căpuşele să nu poată ajunge la piele.  Cu toate că pot fi eficiente, evitaţi folosirea abuzivă a spray-urilor insecticide, deoarece otrava pe care o conţin poate fi absorbită şi de piele. Aplicaţi spray-urile numai pe haine şi nu pe piele.

Cum se manifestă boala Lyme


Boala Lyme este o infecţie bacteriană care se transmite prin înţepatura de căpuşă. Primul semn al infecţiei este de obicei un eritem circular. Acesta apare la 70-80 la sută dintre persoanele infectate şi debutează din zona înţepăturii de căpuşă, după o perioadă de trei până la 30 de zile.Eritemul poate ajunge până la 30 de cm. Centrul eritemului poate deveni colorat normal pe măsură ce se extinde, fiind comparat cu un ochi de bou. Poate fi cald şi nedureros. Alte simptome ale boli Lyme sun oboseală, frisoane, febră, cefalee, crampe musculare, limfadenopatie.


Lăsată netratată, infecţia se extinde în alte părţi ale corpului în câteva săptămâni, determinând o multitudine de simptome:hipotonie musculară de ambele părţi ale feţei, dureri severe de cap, insomnii, dureri ale articulaţiilor. Boala Lyme se tratează cu antibiotic.


Anul trecut, cinci sălăjeni au fost diagnosticaţi cu această boală.

Citeşte şi A început atacul căpuşelor. Cinci copii şi cinci adulţi au ajuns la spital

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite