Se reorganizează Poliţia Rurală din Sălaj. Vezi care poliţişti rămân şi care pleacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 57 de posturi de poliţie rurală din Sălaj vor fi comasate, în maximum două luni, în opt secţii de poliţie. Până mâine, primarii din judeţ trebuie să-i prezinte prefectului Alexandru Vegh observaţiile vizavi de propunerea IPJ Sălaj de reorganizare a Poliţiei Rurale, propunere ce vizează comasarea posturilor comunale în opt secţii de poliţie.

În maximum două luni de zile, Poliţia Rurală din Sălaj, aşa cum o ştim acum, nu va mai exista. Informaţia le-a fost dată vineri primarilor din judeţ, convocaţi la şedinţă de prefectul Alexandru Vegh, de către adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Sălaj, Leontin Puşcaş. Acesta a explicat că reorganizarea Poliţiei Rurale se impunea întrucât s-a observat că actuala structură nu dădea randament, infracţionalitatea crescând cu aproximativ 30 la sută în ultimii cinci ani. În plus, spune adjunctul, personalul insuficient făcea să nu poată fi asigurată permanenţa dar şi să crească numărul ultrajelor asupra poliţiştilor în intervenţii.

Posturile comunale, comasate în opt secţii de poliţie

Prin urmare, conducerea IPJ a propus o variantă de reorganizare a acestei Poliţii Rurale, agreată şi de minister, prin care în Sălaj vor funcţiona opt secţii de poliţie. Acestea vor avea sediile la Crasna (unde vor fi comasate posturile comunale din Crasna, Horoatu Crasnei, Cizer, Sâg, Pericei, Vârşolţ şi Bănişor), Nuşfalău (Nuşfalău, Ip, Marca, Halmăşd, Valcău, Camăr, Boghiş, Plopiş), Sărmăşag (Sărmăşag, Măerişte, Carastelec, Bobota, Chieşd), Zalău (Crişeni, Bocşa, Şamşud, Mirşid, Dobrin, Sălăţig, Hereclean, Coşeiu, Meseşeni), Sânmihaiu Almaşului (Cuzăplac, Sânmihaiu Almaşului, Zimbor, Almaş, Românaşi, Buciumi, Treznea, Agrij, Fildu de Jos), Jibou (Gârbou, Băbeni, Someş Odorhei, Năpradea, Surduc, Cristolţ şi Benesat), Ileanda (Ileanda, Gâlgău, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna, Zalha, Lozna, Letca) şi Hida (Hida, Dragu, Bălan şi Creaca).

Şefii de post scapă de mutare

În aceste secţii vor fi detaşate ajutoarele şefilor de post din comunele arondate. Lucrătorii detaşaţi vor fi organizaţi în echipaje de câte două persoane, ce vor patrula şi vor interveni, pe trei schimburi, în comunele arondate secţiei respective.

Potrivit lui Puşcaş, cel puţin deocamdată, şefii de post scapă de această reorganizare. Ei vor rămâne în posturile comunale şi se vor ocupa de dosarele de cercetare penală. „Cel puţin pentru o perioadă, posturile de poliţie nu se desfiinţează. Vor rămâne acolo şefii de post, care vor prelua în continuare sesizările de la populaţie şi se vor ocupa de dosarele de cercetare penală”, explică el.

Primarii cred că măsura este o greşeală

Vestea că le pleacă poliţiştii din comune nu i-a bucurat foarte mult pe primari. „În loc să întărim puterea poliţiei rurale, o reducem, şi încă fără să-i întrebe nimeni pe cetăţeni”, susţine primarul comunei Coşeiu, Ioan Meseşan. Poziţia lui a fost susţinută, vineri, şi de ceilalţi primari, care sunt de părere că soluţia pentru reducerea infracţionalităţii din mediul rural ar fi trebuit să fie creşterea numărului de poliţişti, nu mutarea celor – şi aşa puţini – de acum la zeci de kilometri distanţă.

Instituţia Prefectului va face, până mâine, o centralizare a propunerilor primarilor pe care o va trimite Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Cifră: 8 secţii de poliţie rurală vor funcţiona în Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite