Scandalul apei de la Zalău a ajuns pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

23 de persoane şi-au făcut „cauză“ pe Facebook împotriva facturărilor la comun impuse de Compania de Apă Someş. Motto-ul acestei cauze este „Stop abuzurilor Someş Apa! Putem opri abuzurile pe care le face o companie atunci când e lăsata să calce legile în picioare“.

Cu cât o cauză are mai mulţi membri, cu atât este mai uşor să se influenţeze decizii, sau să-şi facă auzită vocea. Scopul paginii respective este „împiedicarea companiei de Apă Someş SA de a încălca flagrant legea, drepturile cetăţeanului, valorile democraţiei“.

Trăiesc sub presiune

Un membru al „cauzei“, Eugen Contraş, spune că locuitorii din Zalău trăiesc de cateva luni bune sub presiunea Companiei de Apă Someş, care ameninţă cu rezilierea unilaterală a contractelor individuale cu consumatorii. „Directorul de la Zalău al Companiei de Apă ne-a aruncat în faţă că are contract de concesiune pe mai bine de 20 de ani de acum încolo şi, prin urmare, nu putem încheia contracte cu alţi furnizori. Un fel de «vă convine, ori ba, tot la noi ajungeţi!»“, a reclamat bărbatul.

El mai spune că furnizorul a găsit o metodă comodă prin care să scape de datoriile de peste 37 de miliarde de lei vechi pe care le are de recuperat de la cetăţeni: să meargă vecinii să se certe cu rău-platnicii pentru a-şi plăti apa consumată, dacă vor să nu se întrerupă serviciul în tot blocul. „Tocmai de ce se feresc oamenii”, spune acesta.

„Un soi de şantaj“

„Mai grav este că, sub ochii autorităţilor locale şi ai responsabililor de la Protecţia Consumatorului şi de la Sănătate Publică, Compania a început un soi de şantaj. De două ori au fost ameninţaţi locuitorii din Zalău că li se taie apa. Şi s-a tăiat la cateva blocuri pentru a le arăta de ce sunt în stare. Doar în acest fel Compania de Apă a reuşit să încheie contracte pentru facturarea la comun cu jumătate din oraş“, susţine Contraş. „Cealaltă jumătate încă mai aşteaptă, şi aşteaptă bine, pentru că au mai obţinut o lună şi jumătate de păsuire. Şi dacă nu ar încheia contractele ce s-ar întâmpla? Compania de Apă, aşa monopol cu este, nu-şi permite să piardă jumătate din consumatori. Cine va ceda pană la urmă?”, se întreabă Eugen Contraş.

Acuzaţiile lui Dovleac


Un alt membru al  „cauzei“, Mircea Dovleac, spune că apa de la robinet, în Zalău, înseamnă trei pătrimi din costul energiei electrice, un procent important de depuneri care se pot vedea pe fund cand vana e plină, clor şi altele. „Ceea ce ni se impune acum înseamnă să plătim iar prostia furnizorului ca şi cum ar fi a noastră, să îl lăsăm cu mâna în buzunarul şi în sănătatea noastră în continuare. Şi asta ni se întâmplă pentru că rămânem apatici şi izolaţi“, mai spune Dovleac.

Reacţia Companiei


Directorul Companiei de Apă, filiala Zalău, Marcel Zaharia neagă că ar fi încălcat legea în vreun fel. „Dacă am fi încălcat legea sau drepturile omului, nu am fi fost sancţionaţi în vreun fel până acum? Crede cineva că am început acest demers fără o bază legală?“, spune Zaharia.

Cifră.

560 de contracte comune de furnizare au fost realizate până în prezent, însemnând ceva mai mult de jumătate din numărul total de 1.063 de scări de bloc.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite