Scandal: Firma româno - maghiară E Star s-a supărat pe Zalău şi România şi anunţă că îşi face bagajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma româno - maghiară a preluat în 2010 serviciul de distribuire a agentului termic în Zalău
Firma româno - maghiară a preluat în 2010 serviciul de distribuire a agentului termic în Zalău

Firma care se ocupă cu distribuţia agentului termic în sistem centralizat în Zalău, Sc E Star ZA Distriterm, vrea să se retragă din oraşul nostru şi, se pare, că va face acelaşi lucru şi în celelalte localităţi din ţară în care a preluat serviciile publice de încălzire.

Potrivit unui schimb de notificări efectuat între firmă şi Primăria Zalău, schimb adus la cunoştinţa consilierilor locali în şedinţa ordinară de luni, 23 iulie, de vină pentru această situaţie ar fi pierderile pe care societatea le-ar fi avut în cei aproape doi ani de activitate la Zalău, dar şi unele neînţelegeri cu furnizorul de agent termic, SC Uzina Electrică SA. Mai exact, reprezentanţii firmei susţin, în una dintre notificări, că nu au reuşit să atragă un număr suficient de clienţi, aspect care, asociat cu criza economică, a dus la pierderi financiare importante. Pe de altă parte, reprezentanţii soceităţii româno - maghiare acuză furnizorul de agent termic, SC Uzina Electrică SA, că începând cu data de 1 mai 2012 "a decis rezilierea unilaterală a contractului de furnizare energie termică, deşi acesta a fost încheiat în 2010 pe o durată determinată de cinci ani. Concomitent cu rezilierea contractului de furnizare, Uzina Electrică a propus ca pentru reluarea relaţiilor contractuale să se încheie un nou contract de furnizare cu acelaşi obiect cu al contractului reziliat, dar în condiţii mult mai oneroase pentru noi, cu claude unilaterale, dictate de către furnizor", se precizează în notificare.


Reprezentanţii firmei au anunţat primăria în 14 iunie că, începând cu 15 iunie, renunţă la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de distribuire a agentului termic, dar şi că va solicita despăgubiri, reprezentând contravaloarea investiţiilor făcute în oraş.


De cealaltă parte, reprezentanţii primăriei susţin că o eventuală renunţare a contract poate avea loc după cel puţin şase luni de la notificare, adică la mijlocul lunii decembrie şi că dacă cineva va plăti despăgubiri, acel „cineva” va fi E Star. De altfel, municipalitatea a transmis, deja, o notificare societăţii, prin care o anunţă că are de plătit penalităţi în valoare de peste 80.000 de euro pentru investiţiile prevăzute în contract şi nerealizate în termen.


O decizie referitoare la viitorul acestei colaborări dintre Primăria Zalău şi SC E Star va fi luată, cel mai probabil, în următoarea şedinţă a Consiliului Local, ce ar putea avea loc în 27 august.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite