Şase paciente s-au îmbolnăvit în spitalul din Zalău de meningită. DSP spune că de vină a fost anestezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele şase paciente au fost operate la Spitalul Judeţean în luna mai
Cele şase paciente au fost operate la Spitalul Judeţean în luna mai

Şase femei, operate în blocul operator al secţiei de Obstetrică - Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău în perioada 15 - 22 mai, au revenit după externare la spital cu simptome care, coroborate cu investigaţii medicale de specialitate, au condus către diagnosticul de meningită. O comisie de analiză constituită de DSP a stabili că boala a fost transmisă celor şase femei în timpul procedurii de anesteziere.

Potrivit datelor primite de la dr. Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, cele şase paciente au fost operate în intervalul 15 - 22 mai 2012, cinci dintre ele prin cezariană, iar cea de-a şasea pentru o afecţiune genitală. Patru dintre cezariene s-au desfăşurat în 18 mai. Echipa de analiza consitutită la nivelul DSP a stabilit că cele şase cazuri au avut în comunechipa medicală şi medicaţia pentru rahianestezie, toate cele şase paciente fiind operate sub rahianestezie. În adunarea informaţiilro necesare tragerii unei concluzii în privinţa modului cum s-au produs aceste îmbolnăviri, reprezentanţii DSP au ţinut cont şi de faptul că cinci paciente au primit antibiotico-terapie administrată fie de medicul de familie, fie de medicul ginecolog sau infecţionist, înainte de a se practica puncţie lombară pentru examenul LCR (lichid cefalorahidian). La pacienta care nu a urmat tratament cu antibiotice,  la examenul LCR s-a pus în evidenţă Pseudonomas aeruginosa. Antibiograma a relevat rezistenţa doar la două antibiotice, ceea ce denotă că nu este un germen multirezistent de spital.

Pe baza informaţiilor adunate (date clinice şi epidemiologice), comisia DSP a tras concluzia că afecţiunea celor şase - sindrom meningean sub antibiotico - terapie, a avut "cale de transmitere directă legată de actul parenteral al anesteziei". Dr. Marincaş nu a vrut să precizeze dacă vinovat este un  medic anume sau o echipă medicală, precizând că acst lucru urmează să fie stabilit în urma anchetei administrative pe care de demarat-o conducerea spitalului.

DSP a dispus închiderea sălii de operaţie obstetrică - ginecologie

Cu toate acestea, DSP a dispus sancţiuni contravenţionale "pentru nerespectarea  precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale şi pentru neraportarea infecţiilor nosocomiale". S-au impus şi câteva măsuri precum supravegherea clinico-epidemiologică a tuturor cazurilor internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău; supravegherea de către personalul Serviciului de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale a acţiunilor de curăţenie, dezinfecţie curentă şi terminală, a respectării protocoalelor de tratament şi îngrijire a pacienţilor; suspendarea activităţii sălii de operaţie obstetrică- ginecologie şi programare riguroasă a intervenţiilor chirurgicale în blocul operator; reinstruirea personalului privind regulile de asepsie şi antisepsie, protocoale terapeutice şi respectarea precauţiunilor universale; controlul aplicării măsurilor preventive şi de combatere a infecţiilor nosocomiale şi monitorizarea evoluţiei focarului până la lichidare.

Potrivit aceleiaşi surse, cele şase paciente sunt internate în prezent în secţii de boli infecţioase (două la Cluj Napoca, patru la Zalău), unde efectuează tratament de specialitate. "Pacientele au stare generala bună şi în prezent sunt reevaluate în vederea externării. Medicii de familie au monitorizat starea de sănătate a celor cini nou-născuţi. Nu s-au raportat evenimente deosebite în starea de sănătate a acestora", mai precizează reprezentanţii DSP.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu s-a mai înregistrat focare de infecţii nosocomiale din 2006. În primele patru luni ale acestui an, Serviciului de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale a raportat 56 de cazuri de infecţii nosocomiale, fără a fi vorba de un focar, dar mult mai multe decât anul trecut, când pe parcursul întregului an au fost înregistrate 61 de cazuri. De vină pentru această creştere a numărului de infecţii intraspitaliceşti ar putea fi condiţiile de şantier în care se acordă serviciile medicale, spitalul fiind în plin proces de reabilitare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite