Şase din zece sălăjeni merg la toaletă în curte. Sălajul - codaş pe ţară la canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
60 la sută dintre sălăjeni nu au canalizare
60 la sută dintre sălăjeni nu au canalizare

Sălajul este unui dintre judeţele codaşe ale ţării în ceea ce priveşte racordarea populaţiei la reţeaua de canalizare. Potrivit unei analize realizate de econtext.ro, judeţul nostru ocupă abia poziţia a 34-a pe ţară, cu 40,40 la sută din populaţie racordată la canalizare.

Potrivit analizei econtext.ro, cu 97.603 persoane racordate la canalizare din totalul de 241.417 locuitori, reprezentând 40,40 la sută, Sălajul ocupă locul 34 între judeţele ţării, într-un clasament condus de judeţul Cluj, unde gradul de racordare la canalizare este de 89,90 la sută. la polul opus Clujului este judeţul Ilfov, unde doar 19,50 la sută din populaţie are acces la reţeaua de canalizare.

Conform datelor primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, 72 la sută din populaţia urbană a Sălajului are acces la canalizare, în timp ce în mediul rural proporţia este de numai 3 la sută. În Zalău, gradul de racordare era anul trecut de 89 la sută,  48 la sută în Jibou, 38 la sută în Şimleu Silvaniei şi 34 la sută în Cehu Silvaniei. În mediul rural,  stadiul realizării sistemelor de canalizare se prezintă astfel: Crasna-100 la sută (canalizare şi staţie epurare); Crişeni - 80 la sută (canalizare); Pericei-60 la sută(canalizare); Vârşolţ-90 la sută canalizare şi 10 la sută la staţia de epurare; Bocşa-90 la sută (canalizare); Chieşd - 90 la sută (pe canalizare); Sâg - 100 la sută (canalizare şi staţie de epurare); zona periurbană Cehei - Pustă Vale -100 la sută numai canalizare; Fildu de Jos -50 la sută (canalizare); Sărmăşag - 50 canalizare şi 100 la sută staţie de epurare; Rus -25 la sută canalizare.

 Mai multe comune au în diferite stadii de implementare proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală pentru realizare de sisteme de canalizare

Realizarea acestor investiţii nu este un moft al unor primării, nici "cadouri" pentru locuitorii din ariile administrative respective, ci sunt măsuri obligatorii pe care România s-a angajat că la va realiza atunci când a aderat la Uniunea Europeană. Conform angajamentelor asumate de România în procesul de aderare, termenele de conformare pentru colectarea şi epurarea apelor uzate orăşeneşti  pentru Sălaj sunt următoarele:
-municipiul Zalău, Şimleu Silvaniei şi Jibou- 2010 pentru colectare şi 2013 pentru epurare
-Cehu Silvaniei-2013 pentru colectare şi 2015 pentru epurare
-comuna Sărmăşag-2007 pentru canalizare şi epurare
-comuna Crasna-2015 pentru colectare şi epurare
-comunele Bobota, Bălan, Surduc - 2015 pentru canalizare şi 2017 pentru epurare;
-comunele Pericei, Bocşa, Hereclean, Ileanda, Măerişte, Sâg, Hida, Sălăţig-2017 pentru canalizare şi  epurare;
-comunele  Năpradea, Meseşenii de Jos, Someş Odorhei, Creaca, Românaşi, Almaşu, Horoatu Crasnei, Buciumi, Gîlgău, Chieşd, Crişeni, Vârşolt, Cizer, Gîrbou, Bănişor, Mirşid, Letca, Cuzăplac, Băbeni, Coşeiu, Sânmihaiu Almaşului-2018 pentru canalizare şi epurare.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite