Săpunul care spală industria României se face în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproximativ 25 de kilometri de Zalău, în localitatea Horoatu-Crasnei, funcţionează o fabrică de săpun ale cărei produse ajung să „spele” o parte foarte importantă din industria ţării. Rominserv  Valves IAIFO-Zalău, Combinatul Siderurgic Târgovişte, UCM Reşiţa, RATB-Bucureşti, Metrorex Bucureşti, Uzinele Mecanice Timişoara SA, Complexul Energetic Rovinari şi Oltchim Râmnicu-Vâlcea sunt doar câteva din fabricile u

Nicolae Sabău, în vârstă de 53 de ani, managerul  fabricii de săpun de la Horatu-Crasnei, spune că ideea de a deschide o astfel de afacere  i-a venit după evenimentele din decembrie 1989, dintr-o revistă.

image

Sediul fabricii, în fostul grajd

„Am lucrat la Armătura Zalău şi imediat după revoluţie  mi-a trecut prin minte ideea de a deschide o afacere.  Nu ştiam exact ce vreau să fac. Însă, am văzut la vremea aceea o idee despre o afacere cu săpun de rufe şi aşa m-am hotărât să-mi deschid o fabricuţă”, spune managerul. 
Afacerea a început-o în anul 1996 cu bani puţini „din economiile familiei”, într-un fost grajd al CAP-ului din Horoatu-Crasnei, pe care l-a amenajat  şi l-a dotat cu un minum de utilaje necesare. Azi, afacerea firmei Ortos s-a extins , iar cererea  pe piaţă este una pe măsură. Lunar, fabrica de la Horoatu- Crasnei produce între 25 şi 30 de tone de săpun.

 Începuturile afacerii

La început , în mica fabrică se producea doar săpunul industrial marca „Ortos”, care, după cum explică managerul Sabău, se foloseşte în industrie. Producţia săpunului industrial din Sălaj are ca piaţă de desfacere aproape toate fabricile din ţară. Fie direct, fie indirect, prin anumiţi intermediari, săpunul industrial făcut la Horoatu-Crasnei ajunge  în 90 la sută din judeţele ţării, în anumite fabrici şi combinate cunoscute. În cei  15 ani de activitate, producţia s-a extins  şi s-a diversificat. Acum fabrica produce săpunul de toaletă marca „Ortos“, care este prezent  pe rafturile a circa 800 de farmacii şi unităţi Plafar din ţară, săpun de semitoaletă , săpun lichid şi detergent. Materia primă pentru săpunul industrial este achiziţionată de pe piaţa internă, iar pentru producţia celui de toaletă, se importă.

Un trai decent

Nicoale Sabău spune că dintr-o astfel de afacere, începută  ca „una de familie”, care în prezent de la cinci angajaţi a ajuns la 23, se poate trăi decent şi bine, fără grija zilei de mâine.  „În această afacere suntem implicaţi toţi: eu, soţia şi cele două fiice ale noastre. Din afacere, ne permitem aproape orice, traiul decent de zi cu zi, ieşiri şi concedii, aproape tot, dar desigur, în limita bunului simţ“, a mai spus producătorul de săpun din Horoatu-Crasnei.

image

Unde ajunge săpunul industrial
Săpunul produs la Horoatu-Crasnei este folosit, printe altele, de către angajaţii Rominserv Valves IAIFO-Zalău, Combinatul Siderurgic Târgovişte, UCM Reşiţa, RATB-Bucureşti, Metrorex Bucureşti, Uzinele Mecanice Timişoara SA, Complexul Energetic Rovinari şi Oltchim Râmnicu-Vâlcea.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite