Sănătate cu pipeta pentru pacienţii sălăjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii august nu a adus în Sălaj niciun ban pentru funcţionarea spitalelor. Sălăjenii vor fi nevoiţi în continuare să cumpere medicamente sau materiale sanitare în momentul în care ajung la spital. S-au alocat numai sumele necesare pentru plata datoriilor faţă de furnizori pe care le-au acumulat spitalele.

Dana Cordea, medic şef în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, spune că pe fila de buget care tocmai a sosit nu sunt cuprinşi bani pentru plata serviciilor medicale prestate de către spitale din septembrie încolo. „Am mai primit ceva bani pentru medicamentele compensate, pentru altceva nimic, cel puţin nu pe această filă”, a afirmat Cordea. În ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate, necesarul financiar este acoperit până în lunile octombrie-noiembrie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău internează peste 60 la sută dintre pacienţii din Sălaj; aici s-a epuizat deja bugetul primit în luna mai. Managerul Ioan Mureşan spune că, indiferent dacă sunt sau nu bani, serviciile medicale nu pot fi oprite. „Nu ai ce economii să faci, bani din altă parte nu am, credite nu pot să iau. Funcţionez din stocurile pe care le am, în speranţa că se va găsi soluţia”, explică managerul spitalului. Bazându-se pe experienţa din anii anteriori, Mureşan crede că vor fi găsite fonduri şi pentru trimestrul IV.

Victoria Creţu, managerul Spitalului de Boli Cronice din Cehu Silvaniei, este de aceeaşi părere cu omologul său din Zalău. „Mai avem ceva bani, dar nu mulţi, şi mai avem şi medicamente pe stoc. Dar ar fi o durere să nu mai primim nimic anul acesta, pentru că nu mai avem nici cu ce să ne plătim angajaţii”, declară reprezentantul spitalului din Cehu.

Anestezic, seringi şi faşe pe banii pacienţilor

Dana Olar (32 de ani) din Zalău spune că a trebuit să plătească pentru anestezic; fiul ei, în vârstă de 4 ani şi jumătate, internat la secţia de pediatrie, a suferit în cursul dimineţii o intervenţie pentru extirpare a polipilor. Un alt pacient al Spitalului de Urgenţă, Dorel Marincaş, de 49 de ani, a suferit o fractură deschisă la mâna dreaptă. Lucrează în construcţii şi este asigurat. Cu toate acestea, a trebuit să suporte anumite cheltuieli. „Mi s-a cerut să cumpăr seringi şi faşă; medicamentele mi s-au dat de aici”, povesteşte bărbatul.

Florica Suciu (57 de ani) din Prodăneşti, a fost operată de fractură la picior. Ea este într-o situaţie fericită, pentru că, spune ea, nu a trebuit să plătească nimic, în farmacia spitalului existând antibioticele de care a avut nevoie.

Măcar se achită datoriile

Pentru plata arieratelor, spitalele din Sălaj au primit aproape 9,1 milioane de lei. Managerul Spitalului Judeţean, Ioan Mureşan, apreciază că achitarea datoriilor dă „un suflu nou” furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare, care îi „terorizau” în ultima vreme. Spitalului Judeţean îi revine cea mai mare parte din suma alocată, peste 6,2 milioane de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite