„Salut, Zalău! Am plecat la Oxford”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi zălăuani de nota 10 vor studia, din toamnă, la Oxford, Cambridge sau alte importante universităţi din străinătate.„Olimpica de serviciu“ a oraşului,  Claudia Pop, a fost acceptată la Cambridge, iar „lingvista“ Ioana Jecan va studia limba japoneză la Oxford. Sunt doar două exemple care arată că munca aduce, într-un final, şi rezultate.

După ce a venit acasă cu premii de la toate olimpiadele naţionale şi internaţionale la care a participat, Claudia Pop, elevă la Colegiului Naţional „Silvania“ (CNS) Zalău, va învăţa din toamnă în Anglia. Ea a fost acceptată la celebra universitate britanică din Cambridge, unde va studia Ştiinţele Naturii. Chiar dacă rezultatele obţinute de Claudia până acum vorbeau de la sine despre nivelul performaneţelor ei, pentru a ajunge să fie admisă la Cambridge ea a trebuit să înceapă de la zero un lung proces de admitere. A fost chemată în luna decembrie la Londra, unde pe parcursul mai multor zile a avut de susţinut două interviuri, din matematică, fizică şi chimie, plus un test din fizică şi matematică.

image

Rezultatul a venit luna trecută. „Mă condiţionează doar să iau Bacul cu cel puţin 9,50, iar la matematică şi chimie să iau cel puţin nota 9,80, ceea ce nu mi se pare greu deloc“, spune Claudia.

Testele pentru admiterea la o astfel de universitate nu sunt singurele provocări. Costul unui singur an de studiu se ridică – spune Claudia – la aproximativ 10.000 de lire sterline, sumă greu de susţinut din bugetul unei familii din clasa de mijloc, cum este cea a ei. „Pentru taxele de studiu, voi face un împrumut la Guvernul britanic, care acordă credite cu dobândă foarte mică studenţilor. Pentru costurile de cazare şi masă, care se ridică la 7.000 de lire, am aplicat deja pentru o bursă, prin care să acopăr măcar jumătate din sumă“, explică tânăra.

Tot de la CNS, Ioana Jecan, o altă medaliată a olimpiadelor şcolare, însă în domeniul lingvistic, a fost acceptată la rivala seculară a universităţii din Cambridge - cea de la Oxford. A optat acolo pentru Studii Asiatice - Japoneză, deoarece a făcut o pasiune pentru cultura niponă încă din clasa a V-a. „Am ştiut dintodeauna că voi studia afară, la Oxford sau la Cambridge, la început pentru că îmi plăcea cum sună, iar mai apoi, când m-am interesat mai serios despre acest lucru, mi-am dat seama că aceste universităţi sunt într-o cu totul altă categorie faţă de universităţile din România“, spune Ioana.

image

Drumul către calitatea de student într-o astfel de universitate nu a fost uşor, recunoaşte ea. „Lucrările scrise de mine, diplomele obţinute până acum, scrisorile de recomandare pe care le-am trimis, CV-ul mi-au asigurat doar un loc la interviu. Când am fost chemată la Londra am avut de susţinut nu mai puţin de patru interviuri, cu 12 profesori de acolo“, povesteşte ea.

La fel ca şi Claudia, Ioana îşi va plăti taxele de studiu printr-un împrumut de la Guvernul britanic, pe care va trebui să-l returneze doar după terminarea facultăţii şi numai dacă va câştiga cel puţin 15.000 de lire pe an. Pentru partea de cazare şi masă a aplicat, şi ea, pentru o bursă.


Cele două fete de la CNS nu sunt singurele eleve ale colegiului care vor să studieze în străinătate. Rut Govor aşteaptă să fie chemată la un interviu pentru a fi admisă la Universitatea Uni Mail din Geneva, Elveţia, unde vrea să studieze psihopedagogia. Rut Govor spune că va avea de plătit în Elveţia o taxă de şcolarizare de cel mult 1.500 de euro, pentru că este o universitate de stat şi taxele sunt, de regulă, mai mici în astfel de cazuri. Cu cheltuielile cu cazarea şi masă va fi ajutată de părinţi.


Şi Ana Maria Bărburaş  va învăţa din toamnă în Anglia, dar nu ştie încă exact unde. „Am fost admisă la cinci universităţi şi încă nu m-am decis pe care s-o aleg. Înclin, totuşi, spre University of Manchester“, spune tânăra, care va studia în Anglia Fizica Medicală. Taxa de studiu, cuprinsă, în funcţie de facultate, între 300 şi 700 de lire sterline pe lună, şi-o va plăti printr-un împrumut de la Guvern, iar pentru cheltuielile cu cazarea şi masa se va baza pe părinţi.

image




Motiv de mândrie pentru CNS

Performanţa fetelor de la CNS este un motiv de mândrie pentru directorul Vasile Bulgărean. „Este o încununare a muncii lor, dar şi a noastră, cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre orice universităţi, ci despre unele dintre cele mai prestigioase“, spune Bulgărean.

Cele mai bune din Europa
Universitatea Cambridge s-a clasat anul trecut pe locul 5 pe plan mondial în Clasamentul Shanghai - cel mai relevant pe plan internaţional -  şi pe primul loc în Europa, în timp ce Oxford a fost cotată ca a zecea universitate pe plan mondial şi a doua în Europa.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite