Salariile actuale ale bugetarilor din Zalău: între 452 şi 7.705 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura reducerii salariilor bugetarilor cu 25 de procente îşi produce efectele în această săptămână. Bugetarii din Zalău au pierdut la salariu între 150 şi 1.700 de lei.

Bugetarii Sălajului vor primi în această săptămână primele salarii diminuate. Primii care vor lua salariile reduse cu 25 la sută sunt angajaţii Primăriei Zalău. Mâine, la ei, e zi de chenzină. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Manuela Ghiuruţan, cel mai bine plătit din instituţie va fi primarul Radu Căpîlnaşiu, care va încasa mâine 2.521 de lei, cu 1.298 de lei mai puţin ca până acum.

La polul opus sunt referenţii şi consilierii cu vechime în muncă mai redusă, care vor lua mâine cel mult 500 de lei. Cel mai mic salariu din Primărie îi aparţine unui referent şi este de 454 de lei.

Cel mai mic salariu: 454 de lei

 „Nu sunt bugetar de lux, drept urmare nu vreau să renunţ la nimic, pentru că venitul pe care îl aveam până acum însemna doar decenţă. Mi-aş dori să pot renunţa, ca funcţionar public în administraţia locală, la alăturarea cu administraţia centrală, cu «graşii» din Guvern şi Preşedinţie, cu salarii, de exemplu, cel luat de un consilier în minister, de 5.000 de euro. «Mulţumită» lor calitatea de bugetar a ajuns atât de blamată. Mi-aş dori să-i pot obliga să trăiască şi ei cu un salariu de 100 de euro“, spune, vizibil supărată, una dintre angajatele primăriei, care a preferat să nu-i fie publicat numele. Angajata va trăi de mâine cu 500 de lei pe lună. 

Un medic din Zalău va lua peste 7.700 de lei

Tot cu un salariu sub 500 de lei vor trebui să se descurce, de luna aceasta, şi o parte dintre angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. „Este vorba în special de îngrijitoare. Cel mai mic salariu din spital va ajunge, astfel, la 472 de lei“, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Codruţa Puşcaş. Cel mai mare salariu va fi de 7.705 lei şi va fi luat de un medic anatomo-patolog, care a câştigat luna trecută  9.474 de lei.

Nici poliţiştii nu prea au motive de bucurie. Dacă în cazul „greilor“ din Poliţie, reducerea, deşi substanţială, lasă în urmă salarii totuşi decente – cum este cel al inspectorului şef, care va rămâne cu aproximativ 5.000 de lei, de la 6.526 înainte – pe agenţii tineri şi pe angajaţii civili diminuarea îi aduce aproape în stadiul de muritori de foame. La un salariu de 838 de lei, cât avea până acum cel mai slab plătit agent, o reducere de 25 la sută duce la un salariu puţin peste 600 de lei.

Pe de altă parte, angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au simţit încă de luna trecută gustul amar al reducerilor salariale. Şi asta pentru că norma de hrană, de care beneficiază aceştia conform legii, se plăteşte pe luna în curs, nu pe luna trecută, cum se întâmplă în cazul salariului, aşa că reducerea acestei norme s-a aplicat încă din luna iulie. La o medie lunară de 540 de lei (18 lei pe zi calendaristică), rezultă o reducere de aproximativ 140 de lei.

Cifră: 7.705 de lei este cel mai mare salariu încasat de un bugetar după reducerile de 25 la sută

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite