Salarii diferite pentru aceeaşi activitate la Evidenţa Populaţiei în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 dintre cei 53 de angajaţi ai serviciilor de evidenţa populaţiei din Sălaj câştigă mai mult decât colegii lor pentru că au fost detaşaţi de la Poliţie. Deşi lucrează în aceleaşi condiţii şi conform aceluiaşi program, angajaţii serviciilor pentru evidenţa populaţiei sunt plătiţi diferit. Cei detaşaţi din cadrul Poliţiei au salarii şi de trei ori mai mari faţă de funcţionarii „civili”.

Surse din cadrul unuia din cele opt servicii de evidenţă a  populaţiei susţin că, din această cauză, există o stare de tensoune printre angajaţi. „Este vorba despre colegii care au venit prin transfer de la Poliţie, în anul 2005. Ei şi-au păstrat statutul de poliţişti cu tot ce rezidă din acest statut –bani de haine, raţie de hrană, spor de dispozitiv etc. . Colegii noştri primesc spor de confidenţialitate, noi nu primim, deşi lucrăm şi noi cu aceeaşi bază de date. Mai mult, poliţiştii transferaţi primesc salarii din două părţi: de la autoritatea publică locală în subordinea căreia se află Serviciul de evidenţa populaţiei şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor”, au precizat aceleaşi surse.


De asemenea, deşi sunt subordonaţi Consiliilor locale şi judeţene, poliţiştii transferaţi beneficiază şi de un soi de imunitate în cazul în care „calcă pe bec”. Şefii de direcţii sau de servicii nu–i pot da afară direct, în cel mai bun caz pot doar sesiza şefii direcţi ai poliţiştilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.


Spre exemplu, un funcţionar „civil” debutant cu studii superioare primeşte un salariu mai mic de 800 de lei, dar indemnizaţia lunară a unui poliţist cu studii medii din acest serviciu se apropie de 2.000 de lei.


Mult, puţin – perfect legal


Letiţia Pop, şefa Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, ne-a declarat că nu există nici un fel de probleme în privinţa legalităţii acestei situaţii. „Colegii noştri sunt detaşaţi de la Poliţie, iar la noi au statut de personal contractual. Dar, totul se întâmplă conform legii, chiar dacă funcţionarii care s-au angajat direct sunt nemulţumiţi de inechitatea cu care se stabilesc salariile”, a explicat Pop.


Coordonarea serviciilor de evidenţă a populaţiei din întreaga ţară este împărţită între două instituţii. Pe de o parte, angajaţii se subordonează autorităţilor publice locale, dar metodologic urmează directivele venite din partea Direcţiei Naţionale pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. „Ar trebui să fie clarificat cât mai repede statutul acestei instituţii, pentru că dubla subordonare dăunează, uneori, bunului mers al activităţilor noastre”, a adăugat Letiţia Pop.

Cifră –4.300 de lei câştiga în 2008 un poliţist detaşat la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Zalău, mai mult cu 30 la sută faţă de directorul serviciului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite