Sălajul va fi în cartea unui american care scrie pentru Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Crane scrie o carte în care o parte importantă este dedicată judeţului Sălaj şi oamenilor de aici
George Crane scrie o carte în care o parte importantă este dedicată judeţului Sălaj şi oamenilor de aici

George Crane, un cunoscut scriitor american, se află în aceste zile la Zalău, oraş în care a trăit o parte din ultimii ani şi în care îşi va petrece această iarnă. Crane spune că se simte foarte legat de judeţul Sălaj şi de oamenii de aici şi că, în prezent, scrie o carte în care o parte importantă e legată de aceste lucruri.

Noul roman pe care George Crane a început să-l scrie este despre România. Mai exact, o mare parte a acţiunii romanului se petrece în ţara noastră, având ca punct central o perioadă de două luni a vieţii sale pe care şi-a petrecut-o aici, la Zalău, veghind la căpătâiul unui prieten de-al său, scriitor, care s-a stins din viaţă.

L-au impresionat tradiţiile din Sălaj

Dincolo de sentimentele inerente unei astfel de situaţii şi care pot trezi instinctul artistic al unui scriitor, George Crane a mărturisit că a fost profund impresionat de dragostea şi de modul în care oamenii de aici au grijă de  ai lor atunci când sunt bolnavi şi de tradiţia înmormântării din satele din Ardeal.

Scriitorul american spune că a fost impresionat până la lacrimi de obiceiul atingerii umărului celui din faţă, astfel încât comunitatea devine un tot unitar, gest simbolic încărcat de numeroase semnificaţii umane şi spirituale. George Crane a văzut în acest gest o semnificaţie cu ramificaţii care se întind dincolo de tradiţia înmormântării, în viaţa şi în spiritul românilor.

„Există aici la voi un soi de căldură şi generozitate, de apropiere umană, de sensibilitate familială pe care n-o mai vedem în America. Toate lucrurile au un «lustru» de Europă veche, o identitate culturală pe care noi, ca americani, am pierdut-o, deşi cred că şi la voi se pot observa schimbări“, afirmă George Crane. În plus, el crede că, în următorii zece ani, românii s-ar putea considera norocoşi dacă şi-ar menţine această identitate culturală. „Iubesc acest sens al identităţii naţionale şi sper că nu-l veţi pierde în graba de a fi europeni”, a afirmat scriitorul.

Dezamăgit de SUA

George Crane este unul dintre intelectualii americani care şi-a părăsit cu mulţi ani în urmă ţara de origine şi a ales să trăiască în Europa, nemaiputându-se regăsi în valorile ţării sale. El trăieşte pe o insulă grecească, unde scrie, citeşte, visează şi predă scrierea creativă la o universitate.

Crane este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani, romanele lui, apreciate de critică, fiind traduse în 14 limbi şi publicate în Spania, Italia, Germania, Franţa, Portugalia, Cehia, Olanda, Grecia, Marea Britanie, China, Thailanda, Israel, Australia, Brazilia, Statele Unite ale Americii etc. Una dintre cărţile sale, „Oasele Maestrului“, este tema unui film care va fi produs în 2011 la Hollywood. În România nu există încă traduceri ale romanelor sale, pentru că nici o editură nu s-a arătat interesată până acum.

Ce a scris George Crane

George Crane a publicat „Oasele Maestrului“ („Bones of the Master“, Editura Random House, 2000), „Casa falsului Lama“ („House of the False Lama“, Editura Harper Collins, 2004) şi are în pregătire „Omul care ura să gândească“ (The man who hated thinking), care va apărea anul viitor la aceeaşi editură.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite