Sălajul îşi trimite soldaţii în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de militari din Şimleu Silvaniei se vor afla, vreme de şase luni, în Afganistan, pentru a consilia şi antrena armata afgană. Soldaţii vor pleca în 31 martie cu o aeronavă a MApN şi vor sta până în 31septembrie. În cele şase luni ei vor câştiga între 13.000 şi 17.000 de dolari americani.

Echipa, formată din aproximativ 30 de militari, şi condusă de locotenent-colonelul Dănuţ Coraş, se va deplasa în provincia Zabul, Afganistan, pentru o perioadă de şase luni, unde va executa misiuni de antrenare şi consiliere a militarilor afgani.

„Vorbim de o premieră în judeţul nostru. Este pentru prima oară când o unitate din Sălaj trimite oameni în Afganistan“, a explicat maiorul Tudor Şimon, responsabil cu relaţiile publice de la unitatea din Şimleu Silvaniei.

La ceremonia de ieri, alături de rudele militarilor au participat generalul de brigadă Dumitru Scarlat, comandantul Diviziei 4 Infanterie, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai autorităţilor publice locale.

Motivaţi să plece în teatrele de operaţiuni

Potrivit unor surse din cadrul Armatei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, soldaţii români se înghesuie să ajungă pe teatrele de operaţiuni. „În cele şase luni, cât sunt plecaţi în Afganistan, militarii primesc între 70 şi 90 de dolari americani, zilnic, ca diurnă, iar familiile, rămase în ţară beneficiază de solda lunară, în lei. Subofiţerii vor primi 70 de dolari pe zi, iar ofiţerii, 90 de dolari“, au declarat sursele menţionate anterior.

Asta înseamnă că militarii sălăjeni care vor pleca în Afganistan vor câştiga în cele şase luni între 13.000 dolari (cazul subofiţerilor – n.r.) şi 17.000 de dolari (ofiţerii). În cazul unei eventuale tragedii, familiile soldaţilor care îşi pierd viaţa în teatrele de operaţiuni primesc o despăgubire de aproximativ 80.000 de euro şi 100 de solde.

Au învăţat să vorbească în pashto

Maiorul Şimon a declarat că, înainte de plecarea în misiune, soldaţii români au învăţat şi câteva cuvinte în dialectul pashto, care se vorbeşte în provincia afgană. „Cei 30 de militari au fost aleşi pentru că au experienţă şi rezultate în pregătirea militară, deoarece ei vor trebui să devină instructori pentru recruţii afgani. Totodată, soldaţii români au învăţat şi câteva cuvinte în dialectul pashto şi câteva detalii legate de modul de viaţă şi tradiţiile din zonă“, spune Şimon.

Zabul este o provincie în partea de sud a Afganistanului, la graniţa cu Pakistanul. Tocmai de aceea, zona este considerată destul de nesigură fiind marcată, periodic, de lupte cu insurgenţii care luptă împotriva guvernului afgan.

Cifră

30

de soldaţi din Sălaj vor pleca în Afganistan.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite