Sălajul îşi schimbă faţa cu 223 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, administraţiile locale din judeţul Sălaj au semnat 51 de contracte pentru finanţări europene. În principal, banii vor intra în infrastructura judeţului.În total, Sălajul a atras mai mult de 223 de milioane de euro din fonduri europene. În frunte este  Consiliul Judeţean, care a atras 141de milioane de euro pentru proiectele sale.

În anul 2010, administraţiile locale din Sălaj au semnat 51 de proiecte cu finanţare europeană, a căror valoare totală depăşeşte 223 de milioane de euro.

„Vorbim, în principal, de proiecte pentru infrastructură: drumuri, apă, canalizare. Din totalul de 223 de milioane de euro, mai mult de 73 de milioane de euro au fost atraşi pe măsura «3.2.2. Dezvoltarea infrastructurii în satul românesc», iar pe acest segment avem cel mai bun grad de absorţie al fondurilor europene din regiunea de Nord Vest“, a declarat, astăzi, Mircea Ciocian, şeful Serviciului Management Instituţional din Prefectura Sălaj.

Campion la atragerea banilor

Potrivit celor declarate de Ciocian, pe primul loc în atragera de fondurii europene se situează, de departe, Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, instituţie care a semnat contracte de peste 141 de milioane de euro.

Proiectele administraţiei judeţene vizează reabilitarea unor drumuri, precum Ciucea- Vârşolţ sau Românaşi-Benesat, dar şi renovarea Spitalului Judeţean şi a centrelor de servicii sociale pentru copii, din Zalău, Şimleu şi Jibou.

Mai mult de 14 milioane de euro au ajuns şi în Zalău, aproximativ 10 milioane fiind investiţi deja în primul tronson al şoselei ocolitoare a municipiului. Primăria a mai primit finanţări de aproape 1,5 milioane de euro şi pentru reabilitarea şcolilor „Gheorghe Lazăr“ şi „Mihai Eminescu“.

Nouă comune fără proiecte

Cinci din cele 47 de comune din judeţ, Bălan, Crasna, Benesat, Horoatu Crasnei şi Sărmăşag au semnat proiecte cu valori cuprinse între 4 şi 6 milioane de euro, finanţările urmând a fi folosite în proiecte de infrastructură. „Odată implementate aceste proiecte, se va schimba faţa comunelor. Totodată, o localitate care are drumuri, apă, canalizare, devine mult mai atractivă pentru investitori. Suntem încă în faza la care trebuie să lucrăm la infrastructură, un capitol la care încă suntem deficitari“, susţine Ciocian.

Pe de altă parte, reprezentantul Prefecturii a mai spus că există şi nouă primării de ţară (Someş Odorhei, Surduc, Almaşu, Cizer, Creaca, Cristolţ, Mirşid, Năpradea, Sânmihaiu Almaşului) care nu au auzit sau nu vor să audă, de proiectele europene. „Este cazul unor comune în care primarii sunt obişnuiţi doar să ceară de la Consiliul Judeţean, fără a se implica în elaborarea de proiecte. Sunt şi situaţii în care lupta politică dintre primari şi consiliile locale a dus, practic, la inactivitate pe segmentul atragerii de fonduri“, a mai spsu Mircea Ciocian.

Cifră
925 de euro pe cap de locuitor reprezintă fondurile europene atrase în Sălaj în 2010.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite