Sălajul cuprins de flăcări. Incendiatorii scapă nepedepsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălăjenii care dau foc vegetaţiei uscate de pe terenuri riscă amenzi de până la 6000 de lei. Numai în ultimele trei zile, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 18 incendii de vegetaţie în mai multe localităţi din Sălaj.

Pompierii din Sălaj au intervenit în acest week-end pentru stingerea a numai puţin de 18 incendii de vegetaţie uscată care au izbucnit în mai multe localităţi ale judeţului. Incendiile au fost provocate de sălăjenii care au lăsat focul necontrolat după ce şi-au curăţat terenurile pentru lucrările de primăvară.

“Aceste intervenţii au devenit, din păcate, o obişnuinţă la fiecare început de primăvară. Oamenii sunt iresponsabili şi probabil nu ştiu că pot primi amenzi. Numai că e foarte greu să identifici incendiatorul, pentru că focul se extinde repede şi pe mai multe proprietăţi. Anul trecut, după cele 39 de incendii de vegetaţie am amendat opt persoane. Amenzile, pe care le putem da noi, sunt de minimum 1000 de lei, dar pot ajunge până la 2500 de lei”, explică Adrian Chichişan, şeful  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj. Amenzi mult mai mari, de până la 6000 de lei, pentru persoanele fizice, pot aplica şi comisarii Gărzii de Mediu.

“Cel mai grav e că, în multe cazuri, incendiile sunt foarte aproape de pădure, iar flăcările pot provoca un adevărat dezastru”, mai spune inspectorul şef al ISU.

Arşi de birocraţie

Chichişan subliniază faptul că persoanele care doresc să dea foc resturilor vegetale de pe terenurile agricole trebuie să obţină, de la primar, “permisul de lucru cu focul”. Pe lângă avizul de la primării, proprietarii mai trebuie să facă o notificare către ISU, una către Garda de Mediu şi să primească şi un aviz din partea Direcţiei Fito-Sanitare, prin care să demonstreze că vegetaţia de pe respectivul teren trebuie arsă pentru a scăpa de anumite boli sau dăunători. De abia după ce au fost parcurse toate aceste etape, Agenţia pentru Proetecţia Mediului poate da acceptul pentru incendiere.

Poate tocmai din cauza traseului birocratic anevoios, până în momentul de faţă, la Agenţia de Protecţia Mediului Sălaj, nu a fost depusă nicio solicitare pentru incendierea miriştilor, sălăjenii preferând să rişte să plătească amenzi.


Inspecţii pe mirişti

Alarmaţi de numărul mare al incendiilor de vegetaţie din ultimele zile, pompierii vor începe controale în mai multe localităţi din judeţ. “Pompierii vor fi însoţiţi de comisarii Gărzii de Mediu şi de poliţişti. Se pare că amenzile au rămas singura soluţie pentru a-i determina pe sălăjeni să devină mai responsabili”, opinează Chichişan.

Doi bărbaţi din Zalău au primit, ieri, în jurul orei 14.00, primele amenzi din acest an. Bărbaţii au fost amendaţi de pompieri cu 2500 de lei pentru că au dat foc unor miriştini, în zona Coada Lacului şi pe Sărmaş.

Cifră

18

Incendii de vegetaţie uscată au avut loc în numai 72 de ore.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite