Sălajul a ajuns în National Geographic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În volumul dedicat României din Ghidul National Geographic, distribuit vineri cu ziarul Adevărul, Sălajul ocupă două pagini. Judeţul nu a părut foarte atractiv din punct de vedere turistic pentru cei de la National Geographic, care au alocat mai puţin de două pagini obiectivelor de interes turistic din judeţul nostru.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Galeria de Artă „Ioan Sima“, Castelul Bathory din Şimleu, Biserica de lemn din Cehei, Biserica Refomată Maghiară din Uileacu Şimleului, cimitorul evreiesc din Cehu Silvaniei, Palatul Wesselenyi şi Grădina Botanică din Şimleu şi Castrul Roman de la Porolissum.

Acestea sunt, în viziunea celor de la National Geographic, cele mai importante obiective turistice ale Sălajului, reprezentate în ultimul volum al colecţiei de ghiduri de călătorie National Geographic, distribuite din martie şi până acum, în fiecare vineri, împreună cu ziarul Adevărul. Volumul este dedicat României şi prezintă date generale despre istoria, cultura, geografia şi chiar gastronomia ţării noastre. 200 de pagini sunt rezervate trecerii în revistă a principalelor obiective turistice, structurate pe regiuni geografice.

National Geographic reclamă lipsa indicatoarelor turistice de la Cehu

Sălajul este prezentat în cadrul secţiunii rezervate Podişului Silvaniei. Primul obiectiv descris este Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, despre care autorii volumului spun că „se găseşte într-o clădire din secolul XIX-lea cu o faţadă foarte frumoasă“.

Ghidul prezintă şi aspectele mai puţin măgulitoare ale Sălajului turistic: stadiul de ruină la care a ajuns Castelul Bathory din Şimleu sau dispariţia completă a castelului de secol XIV din Cehu Silvaniei, din care nu a mai rămas decât o fântână circulară din secolul al XVI-lea, aflată în centrul oraşului. Autorii mai remarcă, tot la Cehu, că nu există indicatoare pentru cimitorul evreiesc de acolo, ce datează din secolul XIX şi care mai are 20 de pietre funerare. „Îl vei găsi pe un câmp de-a lungul unei cărări nesemnalizate de lângă strada Cloşca“, se arată în volum.

De o prezentare favorabilă se bucură, în schimb, Palatul Wesselenyi din Jibou, Grădina Botanică de acolo şi castrul roman de la Porolissum, de unde – spun autorii – „ai o perspectivă fantastică asupra Podişului Transilvaniei“.

Este în lucru primul ghid turistic „serios“ al Sălajului

Chiar dacă este puţin faţă de ceea ce are de oferit Sălajul, includerea obiectivelor amintite în ghidul National Geographic este un pas înainte pentru promovarea turistică a judeţului – crede Mircea Groza, unul dintre cei mai înflăcăraţi promotori ai turismului sălăjean. „Următorul pas va fi primul ghid «serios» al Sălajului, care se realizează acum la iniţiativa Consiliului Judeţean şi care va fi gata până la sfârşitul acestui an“, precizează Groza.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite