Sălajul - judeţ circulat, dar fără turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre locurile cele mai vizitate de turişti în Sălaj este complexul arheologic Porolissum
Unul dintre locurile cele mai vizitate de turişti în Sălaj este complexul arheologic Porolissum

Peste 18.000 de persoane s-au cazat în hoteluri, vile, pensiuni şi alte spaţii din Sălaj în primele nouă luni ale acestui an. Agenţiile de turism nu participă la târgurile de profil cu oferte în judeţ, deoarece sunt de părere că n-au ce să vândă. Agenţii n-au primit nicio solicitare pentru un pachet turistic în Sălaj.

Primele nouă luni din acest an au adus în Sălaj mai mulţi turişti, cel puţin în comparaţie cu perioada similară din anul precedent. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, în judeţul nostru au sosit 18.396 de turişti.

Cei mai mulţi dintre ei sunt români, în vreme ce străinii reprezintă 10,5 la sută din totalul persoanelor înregistrate în unităţile de cazare. Conform statisticilor, turiştii sosiţi s-au cazat, în medie, pentru trei nopţi. În comparaţie cu anul trecut, turiştii au dormit mai multe nopţi pe teritoriul Sălajului, înregistrându-se 52.655 de înnoptări. În proporţie de 90,2 la sută, românii au fost cei care au ocupat peste noapte camerele de hotel, vile sau pensiuni.

Potrivit aceleiaşi surse, gradul de ocupare al spaţiilor de cazare rămâne sub 17 la sută. Mai mult de un sfert dintre turişti s-au cazat în campinguri. Pe următoarele locuri s-au situat bungalourile (21,4 la sută), hotelurile (21,3 procente) şi vilele (18,9 la sută).

Nu reflectă turismul real

Mircea Groza, directorul complexului „Severus“, este de părere că statisticile nu reflectă „turismul adevărat“, pentru că formularele pe care le completează operatorii nu sunt foarte stricte.

„Sunt poate două persoane care vin cu program turistic în Sălaj. Dacă o persoană ia un mic dejun sau cina la un hotel, ea este declarată turist“, explică Groza. El i-a dat exemplu pe cei detaşaţi ori veniţi în delegaţii la TenarisSilcotub sau Michelin, care sunt înregistraţi ca turişti.

În opinia sa, creşterea numărului de turişti din statistici poate fi generată de apariţia unui număr mai mare de unităţi de cazare. „Cred că s-a circulat mai mult decât anul trecut. Însă, din păcate, turism real nu se face încă în Sălaj“, apreciază directorul complexului hotelier.

Nu au ce să vândă

Agenţiile de turism locale nu au pachete în Sălaj. Anca Bunea, de la Avias Transilvania, spune că le creează în funcţie de cerere. „Nu avem pachete prestabilite, în cazul în care avem o solicitare trebuie să realizăm un pachet“, explică reprezentantul Avias. Din păcate, mai spune Anca Bunea, sunt prea puţine cereri. „Anul acesta n-am avut nici măcar una“, spune Anca Bunea. Agenţia de turism nu prezintă pachete în Sălaj la târgurile la care participă, deoarece se axează în principal pe revânzarea pachetelor marilor operatori.

Nici Gamma Tour nu prezintă astfel de oferte la târgurile de turism. „Nu avem pachete în Sălaj, pentru că nu se cer. Nu prea avem ce arăta, să fim sinceri: infrastructura e la pământ, iar ceea ce avem nu este suficient promovat“, apreciază Gabriel Farnaş, reprezentant al agenţiei de turism.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite