Comisarii de la Protecţia Consumatorului, ultimii pe ţară la controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În patru luni, comisarii au dat amenzi de 232.800 de lei, în condiţiile în care în judeţe comparabile economic cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublu. Sălajul este „fruntaş” şi la număr de controale, fiind judeţul cu cele mai puţine controale din ţară: 448. Comisarul Şef al CJPC Sălaj, Claudiu Silaghi, a refuzat să comenteze aceste cifre.

Într-un clasament realizat de econtext.ro, Sălajul ocupă poziţia a treia în topul judeţelor cu cele mai indulgente instituţii, în funcţie de amenzile aplicate companiilor de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Potrivit autorilor studiului, în primele patru luni ale acestui an, comisarii CJPC Sălaj au aplicat amenzi în valoare de 232.800 de lei, doar două judeţe din ţară coborând sub acest nivel: Covasna, cu amenzi de numai 96.300 de lei, şi Botoşani, cu 182.100 de lei.

Amenzi de până la patru ori mai mari în alte judeţe

La polul opus este capitala, Bucureşti, cu un cuantum al amenzilor aplicate de Protecţia Consumatorilor de aproape 5 milioane de lei.  Dacă o comparaţie cu capitala nu ar fi corectă, dată fiind diferenţa de potenţial economic, Sălajul este un loc unde agenţii economici sunt mai protejaţi de amenzi şi dacă ne raportăm la alte judeţe cu dimensiuni şi putere economică relativ asemănătoare. Judeţul vecin Bistriţa Năsăud, spre exemplu, se laudă cu un cuantum dublu al amenzilor, comisarii aplicând în aceeaşi perioadă sancţiuni ce totalizează 438.400 de lei. În judeţul Vaslui amenzile aplicate cumulează 496.800 de lei, în Dâmboviţa – 424.450 de lei, iar în Giurgiu – nu mai puţin de 758.850 de lei.

Cele mai puţine controale din ţară

Sălajul este fruntaş, de la coadă, şi la numărul controalelor. Potrivit aceleiaşi surse, în cele patru luni au fost efectuate 448 de controale, cele mai puţine la nivel naţional. În capitală s-au făcut, în aceeaşi perioadă, 2.634 de controale, iar în judeţe precum Alba sau Hunedoara, peste o mie.


No coment

Întrebat de reporterul Adevărul dacă această clasare a Sălajului în topul judeţelor cu cele mai puţin amenzi înseamnă că agenţii economici din judeţ sunt curaţi ca lacrima ori că vigilenţa comisarilor este mai scăzută decât în alte judeţe, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Sălaj, Claudiu Silaghi, a refuzat să facă vreun comentariu. „Nici nu ştiu dacă sunt corecte aceste date”, s-a eschivat el, precizând că o analiză proprie a cuantumului amenzile date de comisari va fi disponibilă în câteva zile. „Nu îmi fac eu programul după cum vrea presa!”, a încheiat el.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite