Sălajul, locul IV pe ţară în topul judeţelor cu restanţe la plata impozitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de sălăjeni care beneficiază de anumite prestaţii sociale nu vor mai primi începând din această lună contravaloarea acestora. Motivul? Au acumulat datorii la plata taxelor şi impozitelor.

Este vorba despre sălăjenii care beneficiază de venintul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei dar şi de indemnizaţia pentru creşterea copilului. Potrivit Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Sălajul se află printre judeţeţe în care există cel mai mare număr de restanţieri (raportat la numărul beneficiarilor) –locul IV pe ţară cu 16,43 la sută.
Pe primul loc se află judeţul Mureş cu 23,4 la sută, urmat de Dolj 17,12 la sută, Bacău 16,9 la sută, Sălaj -16,43 la sută iar în capitală sunt  7,92 la sută de restanţieri din totalul beneficiarilor.
Conform MMFPS toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale ies din plată începând de cu data 1 februarie2012. Aceştia  vor fi înştiinţaţi de suspendarea plăţii şi vor fi repuşi în drepturi, în momentul în care fac dovada plăţii taxelor. Astfel, dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale într-o perioadă de cinci luni de zile, reintră în plată şi vor primi şi drepturile din urmă. În situaţia în care nu plătesc restanţele în această perioadă de timp, dreptul încetează, iar beneficiarul trebuie să reia întreaga procedură, pentru a reintra în drepturi.

Statistici

Într- o statistică realizată de MMFPS situaţia la nivel naţional a datornicilor la plata impozitelor locale se prezintă astfel: 347.469 de beneficiari ai alocaţiei de suţinere a familie - 11,65 la sută; 190.490 de beneficiari ai venitului minim garantat  – 10,84  şi 177.577 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului.

Amenzi pentru primari
 
Situaţia acestor datornici  a fost transmisă de primăriile din fiecare judeţ iar statistica a ajuns pe masa MMFPS, care îi avertizează  pe toţi edilii din ţară: „Edilii locali care nu au trimis datele corect, riscă amenzi de până la 5.000 de lei”, se arată într-un cominicat de presă al MMFPS.

La Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS)  Sălaj,  la începutul anului 2012 la nivel de judeţ au fost înregistraţi: 1.388 beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului acordată în baza OUG nr. 148/2005; 674 beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului acordată în baza OUG nr. 111/2010; 58 beneficiari ai stimulentului lunar; 39 beneficiari ai stimulentului de inserţie; 4.764 beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei şi 2.555 beneficiari ai ajutorului social.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite