Sălăjenii vor fi consultaţi prin referendum pe tema desfiinţării judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
24 dintre cei 29 de consilieri prezenţi au votat pentru referendum
24 dintre cei 29 de consilieri prezenţi au votat pentru referendum

Consilierii judeţeni au aprobat ieri organizarea şi desfăşurarea unui referendum pentru ca locuitorii judeţului să-şi poată exprima opinia în ce priveşte reorganizarea teritorială a ţării. Referendumul va fi susţinut financiar din fondurile Consiliului Judeţean şi  costul său estimativ este de 300.000 de lei.

Proiectul de hotărâre dezbătut în şedinţa ordinară de ieri a fost aprobat cu 24 de voturi pentru şi cinci împotrivă, ultimele fiind venite din partea consilierilor PDL.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, este de părere că cetăţenii au dreptul să fie consultaţi într-o problemă de interes local deosebit, cum este aceea a desfiinţării judeţului.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de către consilierii liberali şi se pare că beneficiază de susţinerea tuturor celorlaţi consilieri, în afară de cei democrat liberali. Însă Ioan Abrudan, unul dintre cei care a votat împotrivă, a precizat că nu este împotriva referendumului în sine, ci împotriva aprobării lui acum, având în vedere că discuţiile din Guvern şi Parlament pe tema reorganizării teritoriale au fost amânate. “Vreau să se înţeleagă că noi nu suntem împotriva referendumului, dar având în vedere decizia de suspendare a discuţiilor cu privire la acest subiect, credem că nu mai este de actualitate. Au fost doar dezbateri publice, n-a existat o formulă de proiect de lege, prin urmare de ce să luăm o hotărâre acum şi să n-o lăsăm până când va fi cazul?”, şi-a argumentat Ioan Abrudan poziţia.

Alţi consilieri consideră însă că referendumul trebuie aprobat pentru a trimite un semnal celor din Parlament. Vicepreşedintele CJ, Csoka Tiberiu a afirmat că formaţiunea sa, UDMR, este împotriva desfiinţării judeţului şi a reorganizării administrative, fără referendum. “Referendumul va avea loc la o dată oportună, atunci când va fi cazul, însă prin aprobarea lui, noi trimitem un semnal pentru parlament, că fără referendum să nu se facă reorganizarea ţării. Trebuie să dăm un semnal, pentru ca să nu vină cu vreo altă propunere legislativă, fără referendum”, a precizat Csoka Tiberiu.
Deocamdată nu se ştie data la care va avea loc referendumul. Potrivit afirmaţiilor preşedintelui Marc, data va fi stabilită în funcţie de discuţiile care vor avea loc la nivel central, având în vedere că ele au fost suspendate, până după vacanţa parlamentară.

"Indiferent ce se va decide prin referendum, tot ce le convine lor vor face”

“Mi-e indiferent dacă judeţul se desfiinţează sau nu, pentru că aceia care ne conduc vor rămâne. Nu se va schimba nimic. Referendumul ăsta va fi degeaba, pentru că nimeni niciodată n-a ţinut seama de ce vor oamenii. La fel va fi şi acum. Indiferent ce se va decide prin referendum, tot ce le convine lor vor face.” – Ionuţ Marincaş, 32 de ani, Zalău.

“Eu sunt de acord cu referendumul. Cred că oamenii au dreptul să decidă într-o problemă care-I afectează direct. Însă mă îndoiesc că cineva va ţine seama de noi…” – Mariana Micle, 44 de ani, Zalău.

Cifră.
300.000 de lei
Aceasta este suma estimată pentru referendum, însă preşedintele Tiberiu Marc spune că la o parte dintre cheltuieli se va putea renunţa.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite