Sălăjenii n-au bani de maşini noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălajul se clasează pe penultimul loc în topul achiziţiilor de maşini noi. Numai Giurgiul e sub noi. Numai 209 sălăjeni şi-a permis să-şi cumpere o maşină nouă în 2010, în vreme ce pe drumurile din Sălaj circulă peste 8.300 de maşini fabricate în urmă cu cel puţin două decenii.

Doar 209 de autoturisme noi au fost cumpărate de sălăjeni în anul 2010, judeţul nostru clasându-se pe penultimul loc la nivel naţional, înainte de Giurgiu. Pe ultimele locuri se situează şi judeţe precum Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea unde au fost livrate anul trecut mai puţin de 400 de maşini noi.
Conform statisticii efectuate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), în anul 2010, la nivel naţional au fost achiziţionate 106.328 de maşini noi. Dintre judeţele vecine cu Sălajul cel mai bine stă Clujul, care se situează pe locul V în topul APIA cu 4.266 de autoturisme cumpărate în 2010.

8.300 de rable pe drumurile Sălajului

De altfel, potrivit unui raport efectuat de Poliţia Română, doar 1.492 de autoturisme, din totalul celor peste 46.000, înregistrate în Sălaj, sunt mai „tinere“ de doi ani, în timp ce mai mult de 8.300 de sălăjeni conduc adevărate piese de muzeu, maşini fabricate în urmă cu peste 20 de ani. Cele mai des întâlnite autoturisme pe drumurile din judeţ, peste 15.400,  au între 6 şi 10 ani, în vreme ce alţi aproape 7.000 de sălăjeni conduc maşini fabricate între 1992 şi 1995. De asemenea, conform datelor IGPR, aproximativ 4.700 de sălăjeni au maşini care au ieşit din fabrică între 2006 şi 2009.

Regii vânzărilor second hand

Adrian Indrieş, administrator al Dacia Service Zalău, susţine că piaţa maşinilor noi din judeţul Sălajul este sufocată de second hand. „În 2001, în Sălaj erau vândute 80 la sută din totalul maşinilor second hand din România. Erau persoane care aduceau maşini din străinătate, le ţineau scurt timp, iar apoi le vindeau. Deşi nu mai cunosc studii recente pe segmentul second hand, din experienţă vă pot spune că sălăjenii continuă să aducă, să vândă şi să cumpere, maşini din străinătate“, explică Indrieş.
De asemenea, Adrian Indrieş consideră că Sălajul are şi dezavantajul de a avea doar doi dealeri autorizaţi – Dacia şi Hyundai. „Pe de altă parte, nu cred că ar mai fi loc de alţii. Criza economică, scăderea puterii de cumpărare şi salariile mici ale sălăjenilor sunt principalele motive pentru care ne situăm pe un loc codaş“, mai spune dealerul Dacia.
Potrivit celor declarate de Indrieş, cele mai multe maşini noi cumpărate de sălăjeni au fost Daciile, dealerul din judeţ reuşind să vândă aproximativ 190 de autoturisme.

Cifră:
 209
maşini noi au fost cumpărate în 2010, în judeţul Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite