Nenorocirea unora, norocul altora. Află aici cum profită Sălajul de calamităţile naturale din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul cărnii de miel a crescut la export cu 40 la sută, din cauza calamităţilor care au afectat marile ţări producătoare de carne de miel. Crescătorii de oi din Sălaj exportă acum în Italia şi Spania, dar sunt puse deja la punct înţelegerile cu Norvegia, Siria sau Iordania, pentru exporturi masive după Paşte.

Crescătorii de oi din Sălaj fac în această perioadă exporturi masive în mai multe ţări europene. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Cooperativei Transilvania, Ionel Dărăban, spune că de la abatorul Ovicarn din Hereclean pleacă în fiecare zi câte un camion plin cu carne de miel către Italia şi Spania.

Imediat după Paşte, mieii vor fi exportaţi şi în unele ţările arabe (Siria, Iordania), care au contactat deja abatorul în acest scop. „Ţările arabe doresc carcasa mai mare, de 13-14 kilograme, iar acum este prea devreme pentru asta. Mieii nu au crescut atât de mult încă. Cererea este mare, prin urmare şi preţul este bun, situându-se undeva la 10 lei pe kilogram în carcasă”, spune Ionel Dărăban.

Crescătorii de oi vor exporta în Norvegia

Ioan Cherecheş, directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Sălaj, spune că, la ora actuală, datorită problemelor climatice din ţările mari producătoare de carne de ovine (Australia şi Noua Zeelandă), cererea pe piaţa europeană este foarte mare, prin urmare crescătorii de România sunt avantajaţi din punct de vedere al preţului.

„Din cauza inundaţiilor şi secetei din Noua Zeelandă şi Australia, ţări care sunt cele mai mari producătoare de carne de ovine din lume, preţul la acest produs a crescut cu aproximativ 40 de la sută“, afirmă Ioan Cherecheş. El mai arată că, în viitorul apropiat, sălăjenii vor exporta miei şi în Norvegia, în acest sens realizându-se o înţelegere, săptămâna trecută. Norvegienii sunt dispuşi să facă investiţii în Sălaj, cu condiţia ca pe pieţele lor să ajungă miei rezultaţi din încrucişarea rasei Albă Norvegiană cu Ţurcană.

Şeful abatorului din Hereclean, Ionel Dărăban, nu prea are încredere însă în această înţelegere, spunând că relaţia dintre crescătorii din cele două ţări este mai veche şi, până acum, nimic nu s-a concretizat. „Într-adevăr, sunt nişte fonduri în urma unui angajament semnat în Norvegia şi Uniunea Europeană, pentru ca norvegienii să investească în România şi Bulgaria. Din păcate, aceşti bani nu s-au regăsit materializaţi în nimic aici la noi. Banii guvernului Norvegiei se plimbă puţin şi ajung înapoi acolo, fără nici un efect în România”, afirmă Dărăban.

Ofertă mai mare, preţ egal

Pe piaţa sălăjeană, carnea de miel va costa, în perioada sărbătorilor de Paşte, 23-24 de lei pe kilogram, apreciază Ionel Dărăban. Preţul a rămas la fel ca anul trecut, deoarece oferta este mai mare în acest an.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite