Sălaj: „Ăla mic şi ăla chior şi-au bătut joc de popor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţin de 80 de sindicalişti au participat la pichetare. La ora 13.00, acţiunea lor a luat sfârşit
Mai puţin de 80 de sindicalişti au participat la pichetare. La ora 13.00, acţiunea lor a luat sfârşit

Mai puţin de 80 de persoane au participat astăzi, de la ora 12.00, la pichetarea sediilor PDL şi UDMR, din centrul Zalăului Deşi liderii de sindicat anunţau că la protest vor participa aproximativ 200 de sindicalişti din Cartel Alfa (din primării, Consiliul Judeţean, Poliţie, Poliţia Comunitară şi Garda Financiară), mai puţin de jumătate au fost prezenţi.

Ceea se dorea a fi o acţiune de protest în faţa sediilor PDL şi UDMR din Zalău, unde oricum nu se afla niciun lider local, n-a avut rezultatul scontat de liderii de sindicat. Numărul forţelor de ordine – poliţie, jandarmi şi poliţie comunitară – a fost aproape egal cu cel al demonstranţilor: aproape 80. Totuşi, protestarii au excelat la un capitol: la inventivitate. Unii dintre ei au venit cu afişe pe care erau scrise sloganuri care îi vizau şi atacau pe şeful statului, Traian Băsescu, dar şi pe premierul Emil Boc: „Ăla mic şi ăla chior şi-au bătut joc de popor!“ şi „Băsescu, pirat blestemat, ţara tu ai scufundat!“.

Promisiunile politicienilor privind salariile

Principalele revendicări ale sindicaliştilor care au pichetat astăzi, de la ora 12.00, sediul Partidului Democrat şi cel a Uniunii Democratice a Maghiarilor din România, vizează revenirea la salariile de dinainte de tăierea cu 25 la sută, acordarea sporurilor şi a stimulentelor şi stabilirea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu pe economie.

Deputaţii Lucian Bode şi Seres Denes, preşedinţi ai PDL, respectiv UDMR Sălaj, susţin că salariile bugetarilor vor creşte începând din 1 ianuarie 2011. „E puţin probabil ca salariile să revină la valoarea de dinainte de diminuarea cu 25 la sută, dar în mod sigur vor fi majorate de la 1 ianuarie. Noi am pus clar condiţia ca diminuările să nu fie prelungite după 31 decembrie 2010”, explică udemeristul Seres Denes.

Totodată, Lucian Bode consideră că, în privinţa punctului de pensie, varianta Guvernului, de indexare în raport cu inflaţia este de preferat propunerii avansate de sindicate. „E foarte posibil ca salariul mediu să nu crească anul viitor. Dar pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei. Dacă am urma solicitarea sindicatelor, pensionarii s-ar putea trezi cu pensii mai mici decât acum”, susţine Bode.

Nu ştiu cum voi trece prin iarnă

Protestarii spun că au ajuns într-o situaţie disperată şi că nu vor mai putea face faţă cheltuielilor, mai ales acum în perioada sezonului rece, când cheltuielile la întreţinere vor ajunge chiar să depăşească salariul. „Lucrez la Biroul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Primăriei Zalău. Am opt vechime, facultate şi masterat şi am ajuns să câştig mai puţin de 550 de lei pe lună. Nu ştiu cum voi putea să-mi plătesc cheltuielile în vreme de iarnă. Singura soluţie ar fi să renunţ la mâncare şi haine”, spune Ioana S., care ne-a arătat şi fluturaşul cu salariul din ultima lună.
Protestul celor 80 de persoane s-a încheiat după aproximativ o oră, fără niciun incident. Liderii organizaţiilor judeţene PDL şi UDMR Sălaj n-au fost prezenţi la această acţiune.

Proteste şi pe platforma industrială

Pichetarea sediilor PDL şi UDMR a fost prefaţată, ieri,  de o grevă de avertisment a angajaţilor de la Cuprom Zalău. Aproximativ 60 de angajaţi ai întreprinderii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de refuzul administratorilor de a negocia un nou contract colectiv de muncă. Protestatarii susţin că de la 1 iunie angajatorul nu le-a mai indexat salariile cu indicele de inflaţie, aşa cum era prevăzut în contractul colectiv de muncă şi că riscă să rămână şi fără prima de Crăciun şi alte drepturi stipulate în contract. De aceea, muncitorii sunt dispuşi să meargă mai departe cu protestele şi anunţă că în maximum cinci zile vor declanşa greva generală.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite