Sălaj: Zece copii şi-au pus sufletul pe sticlă. Vezi imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece copii au învăţat, timp de-o săptămână, să picteze pe sticlă, în cadrul unei tabere organizate la Iaz, comuna Plopiş.

Asociaţia Alexandra Etno din Iaz, înfiinţată de Ligia Bodea, cunoscută ca cea mai tânără proprietară de muzeu din ţară, a organizat săptămâna aceasta cea de-a doua ediţie a taberei de pictură pe sticlă "Tradiţie şi originalitate- icoana din sufletul meu". Timp de o săptămână, zece copii din Zalău şi din alte localităţi din judeţ au învăţat, sub coordonarea profesoarei Floare Tripe Vidican, tainele realizării icoanelor pe sticlă. "Ideea mi-a venit mergând la Oradea, la meditaţii la doamna profesoară. Mi-am zis că ar fi frumos să încercăm să învăţăm şi alţi copii să picteze", spune Ligia.

"Este extraordinar ceea ce fac aceşti oameni, Ligia şi familia ei. Sunt foarte rare cazurile - le pot număra pe degetele de la o mână - în care oamenii se dedică cu atâta dăruire păstrării tradiţiilor", punctează profesoara, fost inspector şcolar în Bihor.

 Dacă anul trecut a organizat tabăra doar împreună cu familia, la ediţia din acest an a contribuit şi Centrul Judeţean de Cultură, care a asigurat materialele necesare realizării lucrărilor.

Printre cei mai tineri participanţi la tabără se numără Antonia, o fetiţă de opt ani, din Zalău. Ea spune că i-a plăcut foarte mult ceea ce a făcut în tabără şi spune că va reveni cu plăcere şi la ediţiile viitoare. "Mi-ar plăcea să pot să pictez pe sticlă tot timpul, nu doar în tabere", ne-a mai spus mica artistă. Ea a făcut o icoană reprezentându-l pe Iisus, pe care azi, odată cu încheierea taberei, o va duce acasă pentru a le arăta părinţilor realizarea ei.

Denisa are 14 ani, este din Plopiş şi, în aşteptarea rezultatelor repartizării computerizate la liceu (ea vrea să înveţe din toamnă la Colegiul Naţional "Silvania" din Zalău), a venit să-şi perfecţioneze tehnica de pictură pe sticlă. Denisa a participat şi la ediţia din acest an, fiind singura "veterană" dintre participanţi.

image


 
Diana este din Zalău şi are 18 ani. Ea spune că principalul beneficiu cu care s-a ales după această tabără este faptul că a învăţat să îşi cultive răbdarea.

image
image
Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite