Sălaj: Unu din zece romi are opt clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii refuză să-şi trimită copiii la şcoală, considerând că învăţătura nu le aduce mari avantaje
Romii refuză să-şi trimită copiii la şcoală, considerând că învăţătura nu le aduce mari avantaje

Şomerii analfabeţi nu pot beneficia de formare şi reconversie profesională. Un sfert din numărul total de şomeri sălăjeni sunt în această situaţie.Prin tradiţie, în multe comunităţi de romi copiii nu sunt lăsaţi să se ducă la şcoală. Astfel încât nu-şi găsesc slujbe, nu pot fi formaţi profesional şi intră într-un cerc vicios din care puţini reuşesc să iasă.

Şomerii care nu au terminat învăţământul obligatoriu nu pot beneficia de reconversie profesională. Adică, dacă nu ai terminat opt clase, nu eşti eligibil pentru cursurile de formare profesională oferite şomerilor.

Unii n-au şcoală deloc

Pompiliu Ceaca, liderul Cartel Alfa Sălaj, a afirmat că, cei mai mulţi dintre şomerii nereconversibili aparţin etniei rome. „Majoritatea sunt din mediul rural şi sunt înregistraţi la departamentele de asistenţă socială ale primăriilor şi la AJOFM. Sunt înregistraţi ca şomeri deoarece sunt obligaţi s-o facă, pentru a primi ajutorul social de la primărie. Cea mai mare parte dintre ei nu numai că nu au opt clase, dar nu au şcoală deloc”, afirmă liderul sindical.

Alin Lăcătuş, consilier în cadrul Biroului Judeţean pentru romi, a explicat această situaţie prin faptul că, pe de o parte, în aceste comunităţi nu se pune accentul pe educaţie în mod tradiţional, iar pe de altă parte, nivelul scăzut al educaţiei se datorează şi personalului din învăţământ, care nu se străduiesc mult cu romii. „Problema romilor este că nu se duc mai departe de opt clase”, spune Alin Lăcătuş.

Acesta mai justifică situaţia şi cu pragul foarte mare de sărăcie şi cu lipsa scăzută de interes a părinţilor pentru educaţia copiilor. „Numai zece la sută dintre romii sălăjeni au depăşit opt clase“, spune Alin Lăcătuş.

Şcoală din obligaţie

Violeta Milaş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, spune că tendinţa de a nu trimite copiii la şcoală este tradiţională în unele comunităţi de romi şi se manifestă mai ales în ce priveşte fetele.

„«Dacă le lăsăm la şcoală în continuare, pe la 10-11 ani fetele au apucături, se dau la băieţi, învaţă lucruri proaste». Asta ne-au spus părinţii unei fetiţe, atunci când am încercat să-i convingem să o lase să continue şcoala. Ei spun că fetele nu trebuie să ştie decât să aibă grijă de copii şi să asculte de bărbaţi. În aceste comunităţi, şi băieţii fac şcoală doar ca să-şi poată lua permisul de şofer”, afirmă Violeta Milaş.

25  la sută dintre şomeri, fără şcoala obligatorie

2.284 de şomeri din totalul celor 8.618 din judeţ fac parte din categoria celor care n-au terminat învăţământul obligatoriu. „Prin urmare, ei nu beneficiază de formare profesională“, spune directorul AJOFM Sălaj, Romeo Sârca.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite